Zadnja letošnja premiera v SMG-ju je letalsko obarvana. Foto: Nejc Saje/SMG
Zadnja letošnja premiera v SMG-ju je letalsko obarvana. Foto: Nejc Saje/SMG

"Spoštovani potniki! Dobrodošli na letu družbe Air Mladinsko, članice združenja kulturne mašinerije Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo, proti Fargu. Na poti do Farga bomo preleteli Alpe, Pariz, London in Burren, potem pa bomo nadaljevali čez Atlantski ocean," so ustvarjalci zapisali v vabilu na predstavo.

Moukarzel je v ospredje postavil to, kaj za neko družbo pomeni pojav nečesa nerazložljivega, nekega skrajnega dogodka, kako se družba na to odzove.

Med pisanjem Človeškega faktorja je razmišljal o napredovanju človeštva, letenju kot simbolu tehnološkega napredka in pionirskem duhu, kot je denimo iztegnjena roka na koncu Kubrickove 2001: Odiseje v vesolju. "Ne vemo, kam gremo, ampak vemo, da gremo. Izmed vseh misli, za katere si lahko predstavljaš, da se porajajo nekomu, ki je udeležen v letalski nesreči - banalnih misli, plemenitih misli - bi se sam vedno vprašal, zakaj sem na tem letalu. Kam grem? Sem res moral na to potovanje", je povedal v intervjuju, ki so ga objavili na spletni strani gledališča.

Pograjc postavlja na oder epizodo Busha Moukarzela, -delo je napisal posebej za SMG-, v prevodu Barbare Skubic, v predstavo pa je vključil tudi besedila, ki so jih napisali igralci. V predstavi nastopajo Željko Hrs kot vodja letalske družbe, Janja Majzelj je preiskovalka, Damjana Černe je terapevtka, Boris Kos čistilec, Primož Bezjak se predstavlja kot pilot, nastopajo pa še Klara Kastelec (stevardesa), Vito Weis (stevard), Ivan Peternelj (slovenski preiskovalec) in Uroš Kaurin (Irec, ki morda je, morda pa ni preiskovalec).