Andrej E. Skubic, večkrat nagrajeni pisatelj in prevajalec, se je v svojem dramskem prvencu, leta 2009 nominiranem za Grumovo nagrado, oprl na lastno starševsko izkušnjo. S svojim specifičnim, živim in gibkim jezikom iskreno razgrne življenje družine otroka s posebnimi potrebami, a se hkrati ukvarja tudi z univerzalnimi temami krivde, izgube in odpuščanja. Foto: SNG Nova Gorica / Foto atelje Pavšič Zavadlav
Andrej E. Skubic, večkrat nagrajeni pisatelj in prevajalec, se je v svojem dramskem prvencu, leta 2009 nominiranem za Grumovo nagrado, oprl na lastno starševsko izkušnjo. S svojim specifičnim, živim in gibkim jezikom iskreno razgrne življenje družine otroka s posebnimi potrebami, a se hkrati ukvarja tudi z univerzalnimi temami krivde, izgube in odpuščanja. Foto: SNG Nova Gorica / Foto atelje Pavšič Zavadlav
false
Edini, ki jemlje Vido takšno, kot je, je njen starejši brat Luka. Luko, ki ima s sošolci bend Hura, Nosferatu!, je odigral glasbenik Boštjan Narat, ki je za predstavo ustvaril tudi glasbo. Foto: SNG Nova Gorica / Foto atelje Pavšič Zavadlav
false
"Morda se bo komu zdela to izredno žalostna predstava, vendar se za vsemi težavami, ki jih izkusijo starši male Vide (kako navdihujoče ime!), skrivajo prekipevajoča energija in razcvet dekličinega življenja. Ujeta v svojem odmaknjenem svetu Vida širi svetlobo in ljubezen v življenja drugih. /.../ Vendar so njeni starši edini, ki zgrešijo Vidino lekcijo; ujeti v začaranem krogu dnevnih tegob se trudijo življenje z Vido peljati normalno," je ob mednarodni premieri na festivalu NETA v Bukarešti za Urban Radio Cooperativa ocenila Gabriela Hamzescu. Foto: SNG Nova Gorica / Foto atelje Pavšič Zavadlav

festivalu NETA v Bukarešti prihaja predstava Hura, Nosferatu! še na novogoriški oder. Predstava razgrne življenje družine otroka s posebnimi potrebami, a hkrati tudi univerzalne teme krivde, izgube in odpuščanja.


Drama Hura, Nosferatu! v svoje središče postavlja družino s šestletno deklico z Dravetovim sindromom, redko boleznijo s hudimi epileptičnimi napadi, ki zaradi svoje pogostosti privedejo do zaostanka v razvoju. Oče, mati in najstniški brat se s posebnostjo vsakdana, ki ga vodi Vidina bolezen, ter stigmatizacijo in nerazumevanjem okolice, celo najbližjih sorodnikov, spopadajo na različne načine. Vidin oče Aleš, po poklicu pisatelj, svoj strah in občutek krivde nezavedno vpleta v zgodbe.

Avtor in režiserka črpala iz lastnih izkušenj
Besedilo je dramski prvenec priznanega in večkrat nagrajenega pisatelja in prevajalca Andreja E. Skubica. Tako avtor kot režiserka Simona Semenič sta pri ustvarjanju črpala iz lastnih izkušenj – Skubic skozi starševsko izkušnjo iskreno razgrne življenje družine otroka s posebnimi potrebami, a se hkrati ukvarja tudi z univerzalnimi temami krivde, izgube in odpuščanja, režiserka pa je o svoji epilepsiji spregovorila že v avtorskem projektu Jaz, žrtev.

Premierno so delo, ki je nastalo v produkciji SNG Nova Gorica, Zavoda NETA (Nova evropska teatrska akcija), Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana in Kulturnega društva B-51, ki organizira festival Ex-Ponto, predstavili na avgustovskem mednarodnem festivalu NETA v Bukarešti, kjer so jo po besedah igralke Damjane Černe zelo čustveno in toplo sprejeli. Ljubljanska premiera predstave bo 26. septembra v Slovenskem mladinskem gledališču zaokrožila festival Ex-Ponto.

"Problem" sploh ni problem
"Morda se bo komu zdela to izredno žalostna predstava, vendar se za vsemi težavami, ki jih izkusijo starši male Vide (kako navdihujoče ime!), skrivajo prekipevajoča energija in razcvet dekličinega življenja. Ujeta v svojem odmaknjenem svetu Vida širi svetlobo in ljubezen v življenja drugih. Navdahne svojega brata Luko, da svoj rokovski band poimenuje Hura, Nosferatu! (živ mrtvec), sama pa piše ljubezenske pesmi (pesmi, uporabljene v predstavi, so resnične pesmi avtorjeve hčerke). Vendar so njeni starši edini, ki zgrešijo Vidino lekcijo; ujeti v začaranem krogu dnevnih tegob se trudijo življenje z Vido peljati normalno," je ob premieri v Bukarešti za Urban Radio Cooperativa ocenila Gabriela Hamzescu.

"Dramsko besedilo se ukvarja z družinskimi odnosi, v zgodbi se lahko prepozna prav vsaka družina z otroki, situacije v drami so čisto enake kot v vsakdanjiku vsake družine," je povedala igralka Maja Nemec.

V delu je zaigral tudi pravi Vidin brat Boštjan Narat, ki je napisal tudi glasbo za tokratno predstavo. "Problem, ki ga izpostavlja drama, vidim s popolnoma druge plati, vidim ga kot del življenja, in ne kot problem," je povedal Narat in dodal, da je Luka v predstavi pravzaprav najbolj odrasla in zrela oseba od vseh vpletenih.

Ob Damjani Černe, Maji Nemec in Boštjanu Naratu v drami nastopata še Arna Hadžialjević, ki igra prizadelo deklico Vido, in Blaž Valič. Kot dramaturginja je pri predstavi sodelovala Simona Hamer, lektor je Srečko Fišer, scenografija in oblikovanje svetlobe sta delo Petre Veber, oblikovanje kostumov Amande Kapić, kot asistentka režiserke in lektorja je sodelovala Laura Brataševec.