Mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival poteka v koprodukciji CUK Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija. Foto: CoFestival
Mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival poteka v koprodukciji CUK Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija. Foto: CoFestival

Tokratno festivalsko temo so naslovili Ojačevalci glasov, saj "sodobni ples v svojih dobrih primerih nikoli ni bil utišani podložnik in je vselej imel svoj specifični glas".

Ko se politika pretvori v koreografinjo
Kot so še zapisali koproducenti festivala CUK Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija: "V razmerah in okoliščinah, ko se je zaradi pandemije politika pretvorila v koreografinjo, ko je razmaknila razdalje med telesi, preprečila dotik in ustvarila družbene partiture s telesnimi scenariji, kakršnim doslej še nismo bili priča, smo se na CoFestivalu odločili ples nastaviti 'naglas'. Zelo naglas. Zdaj, ko si v disciplinarnih koreografijah po mestnih ulicah znamo utelesiti delček svobode, kakor da bi udejanjali užitek v inventivnih plesnih partiturah, so nemara izpolnjeni pogoji, da lažje razumemo, kdo ali kaj so resnični ojačevalci naših glasov."

Tudi prenosi koncertov in predstave v nastajanju
V novembrskem delu festivala načrtujejo niz spletnih dogodkov prek Zooma in platforme DICE. V programu bodo predstavili izstopajoči umetnici s področja sodobnega plesa – nemško plesalko in performerko Valesko Gert ter ameriško koreografinjo in plesalko Anno Halprin. Obe sta v svoj plesni opus med drugim vpletali specifične rabe glasu, na sporedu pa bosta dokumentarna filma o njima.

Ogledati si bo mogoče tudi živi spletni prenos koncertov Iva Dimcheva in Sainkho Namtchylak, na sporedu pa bodo še predstava v nastajanju nemškega koreo-vizualnega tandema Wilhelm & Groener, dvodnevni umetniški atelje na temo Ojačevalci glasov in učna plesna ura z Natašo Živković. Na spletni izdaji bodo predstavili še rezultate dela treh raziskovalnih skupin, ki se s problematiko plesa in koreografije ukvarjajo od septembra.

Ob plesu imam namen prepevati ...
Za aprilski del pa organizatorji napovedujejo CoFestival v živo, katerega program so sestavili "z deli hibridnega polja med glasom in sodobno koreografijo. To se tradicionalno povezuje z eksperimenti umetniških gibanj zgodovinskih avantgard, na primer dadaistov (Umetnost hrupa, Kurt Schwitters), ter s plesnimi eksperimenti nemške plesne umetnice Valeske Gert, ameriških postmodernih koreografinj in koreografov (Yvonne Rainer, Meredith Monk, Kenneth King) ter avstrijskih akcionistov (Valie Export)."

Dodali so, da se je teorija glasu hkrati v zadnjih desetletjih razvila tudi pri nas, in sicer v sklopu ljubljanske lacanovske šole, mednarodno odmevna je bila knjiga Mladena Dolarja O glasu (2003). Pri sestavi aprilskega programa je sicer sodelovala tudi mednarodno uveljavljena plesalka in koreo-vokalistka Irena Z. Tomažin.

Aprila bodo nastopili tudi švedski Cullberg Ballet s predstavo Poslušalci, koreografinja in vokalistka Alma Soderberg, plesalec in pevec Žigan Krajnčan, britanski duet Jonathan Burrows in Matteo Fargion s tremi predstavami ter nemška plesalka, performerka in koreografinja Jule Flierl s solom Namen imam prepevati. Berlinski kolektiv Maulwerke se bo predstavil z izborom koreo-vokalnih kompozicij, finska umetnica Elina Pirinen pa bo gostovala s skupinsko koreografijo Morska megla.