Foto:
Foto:
Josef Nadj je pripravil posrečeno zmes gledališča in džeza.

Ta naj ne bi zgolj zadovoljeval estetskih potreb občinstva, saj je bilo socialnopolitično merilo enako pomembno pri izboru predstav, je povedal direktor festivala Damir Domitrovič Kos. Letošnja izvedba festivala naj bi opozarjala predvsem na sodobne oblike nasilja.

Cilji niso nikoli previsoki
Od prvih začetkov v letu 1993 so si organizatorji Ex ponta prizadevali pripeljati v Slovenijo vrhunski gledališki program. Pri tem projektu sodelujejo tudi z SNG Dramo. Po besedah njenega direktorja, Janeza Pipana, pomaga namreč Ex ponto zapolniti pomanjkanje gostovanj tujih gledaliških ustvarjalcev.

Vrhunci letošnjega Ex ponta
Obiskovalci si bodo letos lahko ogledali postavitve gledaliških ansamblov s Hrvaške, Poljske, iz Srbije in Črne gore, Ukrajine in z Madžarske. Po zatrjevanju organizatorjev naj bi največ pozornosti vzbudili uprizoritvi ukrajinskega gledališča Tarasa T. Ševčenka, ki v svojo predstavo vključuje tudi naturščike, ter gledališča Piesn Kozla iz Vroclava na Poljskem s predstavo Kronike, ki je na festivalu v Edinburghu pobrala vse glavne nagrade. Seveda pa velja opozoriti tudi na predstavo Raj v režiji znanega Josefa Nadja. Nadj, ki je sicer tudi svetovno znani koreograf in plesalec, je tokrat ustvaril posrečen preplet gledališča in džezovske glasbe, ki ga na odru uresničuje Nadjeva skupina JEL ob sodelovanju glasbenih improvizatorjev iz Madžarske in Vojvodine.

Slovenci se predstavijo
Slovenijo bosta zastopala Lutkovno gledališče Ljubljana s predstavo Mali Princ ter koprodukcija društva B-51 in SNG Drame, ki bo predstavila dramo Hodnik avtorja Matjaža Zupančič. Zupančič bo predstavo tudi režiral.

Ne zgolj gledališče
Tudi letos se Ex ponto ne bo omejil zgolj na gledališko umetnost. V okviru spremljevalnega programa si bo mogoče ogledati tudi razstave slovenskih in hrvaških fotografov ter slikarsko razstavo; obrobni del festivalskega dogajanja pa bo vključeval tudi uprizoritev plesno-igralskega sola Martine Dobaj Eder in interaktivnega performansa. Zadnjega bo izvedel Ivan Marušič Klif in naj bi napovedal predstavitev Leksikona YU mitologije, ki je pred kratkim izšel.

Program:
15. 9. ob 20.00
, En dan v življenju Ivana Desinoviča, Državno dramsko gledališče Tarasa T. Ševčenka (Ukrajina), Studio Viba filma

16. 9. ob 20.00, Kronike - žalostinka, Teatr Piesn Kozla (Poljska), Plesni teater Ljubljana

17. 9. 20.00, Hamlet. Sanje, Državno dramsko gledališče Tarasa T. Ševčenka (Ukrajina), SNG Drama Ljubljana

18. 9. ob 20.30, Raj, Josef Nadj & Theater JEL & Akosh S., Žorž Grujić, Vig Andraš & Južnonižinska saksofonska skupina, soprodukcija Kanjiški krog in Bitef teater (Francija, Srbija in Črna gora, Madžarska), Cankarjev dom

20. 9. ob 20.00, Peti evangelij, ZeKaeM, Zagreb in Kampnagel, Hamburg (Hrvaška, Nemčija), Studio Viba filma

21. 9. ob 20.00, Soba vizij, Sartr, Sarajevo in Glob Theatre, Bordeaux (BiH, Francija), Slovensko mladinsko gledališče

23. 9. ob 20.00, Jazz, HNK Ivana pl. Zajca, Reka (Hrvaška), Slovensko mladinsko gledališče

24. 9. ob 20.00, Hodnik, SNG DRama in Kulturno društvo B-51 (Slovenija), SNG Drama Ljubljana

26. 9 ob 20.00, Kmečka opera, Bela Pinter Company (Madžarska), SNG Drama Ljubljana

27. 9. ob 20.00, Mali princ, Lutkovno gledališče Ljubljana in Kulturno društvo B-51 (Slovenija), Lutkovno gledališče Ljubljana

Spremljevalni program:

16. 9. ob 21.30
, Tamara Vodopivec: Joharijevo okno, odprtje fotografske razstave, KUD Franceta Prešerna

18. 9. ob 22.00, Jadran, odprtje fotografske razstave, Galerija Photon

19. 9. ob 21.00, Martina Tina Dobaj Eder: Geiko, plesno-gledališki solo, PLesni teater Ljubljana

22. 9. ob 20.00, Ivan Marušič Klif: Tata kupi mi sve, interaktivni performans, KUD France Prešeren

27. 9. ob 21.00, Olga Pirih - Lora: Ex ponto 2004 - Kozmogrami, otvoritev slikarske razstave, Klub Daktari