Predstava Leksikon Yu mitologije, v kateri igrajo Miha Nemec, Maja Nemec, Joana Popovska, Gresa Pallaska, Mišo Obradović, Helena Minić, Ljuma Penov in Bajrush Mjaku, je štirijezična. Igralci govorijo v t. i. srbohrvaškem jeziku, v slovenščini, makedonščini in albanščini. Foto: Spletna stran festivala
Predstava Leksikon Yu mitologije, v kateri igrajo Miha Nemec, Maja Nemec, Joana Popovska, Gresa Pallaska, Mišo Obradović, Helena Minić, Ljuma Penov in Bajrush Mjaku, je štirijezična. Igralci govorijo v t. i. srbohrvaškem jeziku, v slovenščini, makedonščini in albanščini. Foto: Spletna stran festivala
Grotesken, stiliziran in v meglo zavit muzikal Pesem o materi in domovini je ena najboljših predstav znanega poljskega režiserja Jana Klate. V ospredje postavlja uporniško hčer, ki se želi znebiti materinega oklepa in zaživeti lastno življenje. Predstava je univerzalna in ostra kot skalpel. Njen cilj je pretrgati vezi z zgodovino družine in naroda, če nam onemogočajo razmišljati o prihodnosti. Foto: Spletna stran festivala

Osemnajsti festival, ki letos poteka na temo Konec ali začetek, bo v Ljubljani do 25. septembra ponudil predvsem gostujoče predstave sodobnega političnega gledališča.

Podrobnejši program 18. festivala Ex Ponto najdete tukaj.
Leksikon Yu mitologije je koprodukcija gledališč in festivalov s prostora nekdanje Jugoslavije. Pod režijskim vodstvom znanega hrvaškega režiserja Oliverja Frljića je nastajal na osnovi Leksikona Yu mitologije. Predstava poteka v obliki neobičajnega kviza, na katerem se tekmovalci ne borijo za denarno ali materialno nagrado, ampak za resnico oziroma pravico do pravega spomina - spomina na tisto Jugoslavijo, v kateri smo živeli, in ne tisto, ki se je zaradi pronacionalne politične reinterpretacije zgodovine spominjamo danes.

Obujanje spomina v obliki kviza bo pokazalo, koliko so se gledalci izognili manipulaciji političnega pragmatizma in kaj je ostalo od kolektivnega spomina, ki je nastal v nekdanji državi. Seveda se sodelovanju ne bodo izognile tudi mlajše generacije, pri katerih je spomin na Jugoslavijo zgolj posreden in pridobljen iz medijev, izobraževalnih ustanov in od družine, so zapisali na spletni strani festivala.

Festival bo po Frlljićevi koprodukciji ponudil še Pesem o materi in domovini poljskega režiserja Jana Klate, obeta se Saloma režiserja Branka Brezovca, Zoltsn Balazs bo gostoval s predstavo Platonov, režiser Borut Šeparović pa s predstavo Generacija 91. - 95. Na festivalskem programu sta med drugim tudi Čakalnica režiserja Viliama Dočolomanskya in Radu Afrim s predstavo Trg Roosevelt.

Vlado Repnik in Martina Ruhsam prihajata na festival s predstavo Kako daleč lahko govorimo, Milan Tomašik s predstavo Off-Beat, Sabina Schwenner s predstavo Mesnica, Ryuzo Fukuhara in Samo Potokar s projektom Ne.za.vedno.

Na festival prihajajo še Sanja Nešković Peršin s predstavo 33 obratov, Veljko Mićunović z Revizorjem, Martin Kočovski s Kavkaškim krogom s kredo, Margarita Mladenova z Zimsko pravljico in predstava Rock'n'roll režiserja Dina Mustafića.

V okviru festivala bodo predstavili mednarodno gledališko mrežo NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija), poleg srečanj številnih gledaliških ustvarjalcev pa bodo potekale tudi okrogle mize. Letošnji festival sovpada z 20-letnico kulturnega društva B-51, ki festival organizira.