Najdlje uprizarjan muzikal na tem odru bodo zadnjič izvedli 18. februarja prihodnje leto, so sporočili na spletni strani broadway.org.

Foto: EPA
Foto: EPA

Strokovnjaki za to odločitev krivijo upadanje števila gledalcev zaradi pandemije covida-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Muzikal so premierno uprizorili 26. januarja 1988. Na Broadwayu so praviloma izvedli osem predstav na teden. Samo v New Yorku si je predstavo na glasbo britanskega skladatelja Andrewa Lloyda Webbra ogledalo približno 19,8 milijona ljudi.

Webber je nekoč dejal, da takega uspeha nikoli ni pričakoval. "Ko sem ugotovil, kakšen uspeh se obeta glasbeni komediji Mačke, sem prijateljem dejal, da tega ne bo mogoče ponoviti. No, potem pa se je zgodil še Fantom," je opisal.

Ni bilo mogoče pokriti visokih stroškov produkcije
Po poročanju časopisa New York Times je prodaja vstopnic upadla. Po koncu pandemičnih omejitev je Fantom lani jeseni najprej dobro zaživel, a še vedno ni bilo mogoče pokriti visokih stroškov produkcije. V tednu, ki se je končal 11. septembra, je v blagajne prinesel približno 868.000 ameriških dolarjev, kar pa ni dovolj, da bi muzikal z veliko igralsko zasedbo in zapleteno scenografijo lahko uprizarjali.

Sorodna novica Slovenska filharmonija je lahko orgelski kino: Fantom iz opere z glasbo v živo

Po podatkih organizacije Broadway League je muzikal na Broadwayu zaslužil 1,3 milijarde dolarjev. Kljub temu je odločitev o ukinitvi predstave presenetila, saj je muzikal privlačen za turiste in sestavni del Broadwaya.

Po navedbah časopisa bo muzikal še naprej na ogled drugje. Londonsko produkcijo so sicer na vrhuncu pandemije leta 2020 ukinili, a so jo leto pozneje nadaljevali z manjšim orkestrom. Na Kitajskem bo prihodnje leto prva uprizoritev v mandarinščini, Antonio Banderas pa se pripravlja na produkcijo v španskem jeziku.

Muzikal temelji na romanu Francoza Gastona Lerouxa iz leta 1911 o glasbenem geniju z iznakaženim obrazom, ki okoli leta 1870 živi v katakombah pariške opere in se zaljubi v mlado pevko. Svoj obraz skriva za masko.