Andrew Lloyd Webber, skladatelj, ki je ustvaril številne po vsem svetu poznane muzikale in prejel številne nagrade. Je lastnik nekaj gledaliških hiš v Londonu. Foto: EPA
Andrew Lloyd Webber, skladatelj, ki je ustvaril številne po vsem svetu poznane muzikale in prejel številne nagrade. Je lastnik nekaj gledaliških hiš v Londonu. Foto: EPA
Evita
Rodil se je v glasbeni družini, skladati pa začel že pri šestih letih. Konec 60. let je začel sodelovati s piscem besedil Timom Riceom. Skupaj sta ustvarila tudi muzikal Evita. Foto: EPA

To je uspelo Andrewu Lloydu Webbru. Njegov Fantom iz opere je tik pred svojo 25-letnico, ki jo bodo ta konec tedna počastili s posebno rojstnodnevno zabavo, velikim dogodkom v londonskem Royal Albert Hallu, kjer pričakujejo več kot dvesto članov izvorne in zdajšnje zasedbe, glasbenikov in drugih posebnih gostov, prireditev pa bodo čez nekaj dni predvajali v kinodvoranah po vsem svetu. Fantom iz opere, osnovan po romanu Gastona Lerouxa, pripoveduje zgodbo deformiranega skladatelja, ki se skriva v pariški operi in se noro zaljubi v mlado sopranistko Christine.
Osupljiva statistika
Muzikal je prvič igral 9. oktobra 1986 v londonskem West Endu (v gledališču njenega veličanstva s 1.200 sedeži) z Michaelom Crawfordom in Sarah Brightman v glavnih vlogah. Januarja 1988 je potoval na Broadway in po več kot 10.000 ponovitvah še vedno živi. Do danes je Fantom igral pred več kot 130 milijoni gledalcev v 27 državah in zaslužil več kot 5,6 milijarde dolarjev, kar je več, kot je kadar koli zaslužil kateri koli film. A nezaustavljiv uspeh predstave na začetku vsekakor ni bil tako očiten ali pričakovan. Kot pravi producent Cameron Mackintosh, "tega v gledališču nihče ne more pričakovati - vsi upajo na uspešen premieren večer in spodobno število ponovitev, takšna statistika pa je zares nenavadna."
Fantom iz opere je bil le ena izmed megauspešnic (druge so bili še Mačke, Nesrečniki, Miss Saigon), ki jih je Mackintosh produciral v roku nekaj let v 80. in 90., a ta uspeh pripisuje neverjetno srečnemu naključju. Odrskega uspeha ni upočasnila niti filmska različica, ki jo je leta 2004 posnel Joel Schumacher z igralci Gerardom Butlerjem, Emmy Rossum, Patrickom Wilsonom in Mirando Richardson.
Beg v svet romantike
Prvotni režiser predstave Hal Prince, ki je režiral in produciral več kot 50 muzikalov, iger in oper, med njimi tudi West Side Story, Goslača na strehi in Kabaret, meni, da se je Fantom očitno dotaknil potrebe v ljudeh. "Fantom je bolj eskapističen kot kar koli drugega, kar sem delal do zdaj," pravi. "Ljudje imajo v vsakdanjem življenju toliko težav in stresa, potem pa kupijo gledališko vstopnico in v tem drugem svetu popolnoma izgubijo sami sebe. In pri Fantomu se izgubijo v romantičnem svetu. Mislim, da je to razlog za njegovo dolgoživost."
Zdaj 83-letni Prince na zabavo v London ne bo prišel, saj je, kot pravi, preveč zaposlen. Trenutno režira muzikal Princ Broadwaya, s katerim proslavlja svojo kariero.