Predstava Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju), je umeščena v majhno bangkoško stanovanje, kjer sledimo trem majskim dnem v treh zaporednih letih. Foto: Mladi levi
Predstava Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju), je umeščena v majhno bangkoško stanovanje, kjer sledimo trem majskim dnem v treh zaporednih letih. Foto: Mladi levi

Kot je povedala direktorica zavoda Bunker Alma Redžič Selimović po dveh koronskih izvedbah letošnji festival slavi življenje, umetnost, možnosti in potenciale. Po njenih besedah so poskušali kljubovati duhu časa, izgubam ter nadaljevati življenje, predvsem pa obdržati skupnost. Veliko letošnjih predstav se ukvarja z ritmom, ponavljanjem in tradicijo, sam festivalski program pa se pogumneje sooča z minljivostjo, konci, krhkostjo življenja, tudi neposredno smrtjo, a hkrati opremlja za optimizem in delovanje, je še povedala.

Vse do 27. avgusta festival ponuja bogat nabor predstav in drugega dogajanja, ki ga je letos sestavila nova kuratorska tričlanska ekipa v sestavi Mojca Jug, Klara Drnovšek Solina in Lea Kukovičič.

Sorodna novica "Za prihodnost gledališča niso odgovorni samo umetniki in producenti, ampak tudi gledalci"

Letošnji 25. Mladi levi se začenjajo nocoj z dvema otvoritvenima, že razprodanima predstavama hkrati, a na različnih prizoriščih. V Stari elektrarni je na programu Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju) tajskega režiserja Wichaya Artamat, na Odru pod zvezdami pa Telotelotelotelo belgijskih umetnikov Daga Taeldemana in Andrewa Van Ostadea.

Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju) prinaša intimno zgodbo, ko se brat in sestra vsako leto na obletnico očetove smrti v treh majskih dneh in treh zaporednih letih srečata v majhnem stanovanju v Bangkoku in skozi tradicionalen obred obujata spomin na očeta, so o predstavi zapisali pri zavodu Bunker, ki pripravlja festival.

Wichaya Artamat je eden najobetavnejših in najzanimivejših sodobnih gledaliških ustvarjalcev jugovzhodne Azije. Pri ustvarjanju v gledališču ga zanimajo pristopi in forme, ki se razlikujejo od tradicionalnih miselnosti gledališča jugovzhodne Azije.

Telotelotelotelo je koncertni performans, opera, divji ples
Belgijska glasbena predstava Telotelotelotelo na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana je razburljiva glasbena kompozicija, sestavljena iz elektronske glasbe, z veliko bobna, kitare, basa, elektronike, izgovorjenih besed (mantre) in klasičnega opernega vokala.

Telotelotelotelo je koncertni performans, opera, divji ples, ki poziva k praznovanju gibanja, plesa, ljubezni, spolnosti, osvoboditve bolečine, stresa in negativnih občutkov ter gledalca premakne v hipnotično stanje, so zapisali organizatorji.

"V predstavi Ljubezen, perje in Javier Solis smo soočeni s performerjem, ki mu letenje pomeni lahek del, eksistencialna vprašanja, ki se mu pojavijo po tem, pa zahtevajo napor, za katerega je potrebno gledališče, da se z njimi soočimo skupaj: publika in performer, ptice in predmeti ter mehiški pevec prejšnjega stoletja Javier Solis," so zapisali pri Bunkerju. Režija in izvedba: Daniel VictoriaFoto: Mladi levi

Obema predstavama, ki se bosta začeli ob 20. uri, nocoj sledi še tradicionalna otvoritvena zabava na dvorišču Športne dvorane Tabor ob ritmih ljubljanske didžejke z imenom Balana, ki je članica kvir platforme, in didžejevskega kolektiva Ustanova.

V soboto sledi v prostoru za umetnost NOT jutranji vizualni performans Petre Varl Prostor v dveh dejanjih, kjer se zgosti doživljanje lastnega telesa, prostora, zvoka in svetlobe. Isti dan je v Stari elektrarni zvečer na programu tudi Vse vključeno nemško-nizozemskega umetnika Julijana Hetzla, za katerega Lea Kukovičič meni, da bo najverjetneje predstava, ki bo najbolj delila mnenja na festivalu.

Na oder je postavljena galerija Escape, kjer so umetniška dela v celoti izdelana iz ruševin iz vojne razdejane Sirije. Vodeni ogled razstave, ki ga izvede kustosinja za osebe z Bližnje vzhoda z migrantsko zgodovino, pa voajersko občinstvo sooči s samim seboj.

V Stari elektrarni bo 23. avgusta med drugim predstava Minga hiše v ruševinah čilskih umetnikov Ebame Garin Corronel in Luisa Guenela Sota, ki se ukvarja predvsem s pomenom hiše in doma. Oba umetnika se bosta na festivalu predstavila tudi s predstavo Pohabljeni, kjer je v ospredju preizpraševanje o policijskem nasilju nad sodržavljani.

Krog je potopitvena dokumentarna instalacija s pripovedovanjem avtorice Neje Tomšič. Foto: Mladi levi
Krog je potopitvena dokumentarna instalacija s pripovedovanjem avtorice Neje Tomšič. Foto: Mladi levi

Stara elektrarna bo 25. avgusta tudi prizorišče sklepnega dogodka devetletnega projekta Create to Connect Create to connect - Create to impact. Mladi levi se bodo zaključili s predstavo slovenskih umetnic Katje Legin in Bojane Robinson Oh, kako zelo običajno, ki se ji bosta med predstavo pridružila Tomaž Grom in Nina Rajić Kranjac. Vsak iz svoje perspektive oblikuje predstavo, vsem pa je skupno čudenje oziroma iskanje neobičajnosti v življenjih popolnoma običajnih, normalnih ljudi.

Vse festivalske vstopnice imajo simbolično ceno en evro, na vseh prizoriščih pa zbirajo tudi prostovoljne prispevke.

-

Na letošnjem festivalu Mladi levi se premierno predstavlja umetnica Neja Tomšič z novim delom, potopitveno dokumentarno instalacijo s pripovedovanjem Krog, ki je nastal v okviru projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition z izhodiščno temo delo in sreča, kjer je v ospredju park železničarjev v romunskem Cluju. Delo je nastalo v okviru Nonument Group – z Milošem Koscem, Niko Grabar in Martinom Bricljem Barago ter romunsko glasbenico Simino Oprescu.

Raziskovalno-umetniški kolektiv Nonument Group bo v okviru festivala 22. avgusta izvedel voden ogled z lestvijo bežigrajskega stadiona, ki so ga poimenovali Hoja okrog vrele kaše. Mladi levi bodo tudi letos pripravili Debatni kafani, katerih glavna tema je tokrat prihodnost, ki jo umeščajo v kontekst umetnosti, družbenega vpliva in vesolja.

Akcija zbiranja predmetov za projekt Kos stoletja

Izvajajo tudi okoljevarstveni projekt oziroma t. i. projekt krožnega gospodarstva z naslovom Kos stoletja. Za postavitev, ki bo na ogled v Muzejski ulici Stare mestne elektrarne, bodo uporabili različne predmete, pridobljene v zbiralni akciji. Pri projektu Kos stoletja sodelujeta soustvarjalki festivala, fotografinja Nada Žgank in vizualna umetnica, ruinofilka, oblikovalka in zbirateljica Tanja Radež, ki bosta zbirali različne predmete in jih predelali v relikvije festivala. Te bodo hkrati obeleževale zgodovino in prihodnost Mladih levov.

Reciklirali bosta tako podobe kot fotografije, spomine, okuse in melodije. V ta namen vabijo vse, ki bi radi sodelovali, da darujejo različne predmete. Zbirajo zanimivo, čisto in nepoškodovano embalažo, kot so stekleničke in steklenice, debelejše plastične ali steklene zanimive škatle, lahko od kozmetike, čevljev, ali česa drugega, in platnene vrečke, ki so lahko tudi potiskane.

Zbirajo tudi stanovanjsko opremo, vse od nepomembnih slik, gobelinov, starih okvirjev, šatulj in ogledal pa do nepoškodovanih manjših kosov odvečnega pohištva, kot so stol, mizica, polička in svetila. Veseli bodo tudi vaz, zanimive keramike, okrasnih krožnikov, prtov, prtičkov, zanimivih kuhinjskih krp, predpasnikov, zaves in preprog. V sklopu akcije zbirajo tudi manj nošena oblačila, od majic, hlač, jeansa, srajc, bluz do predmetov s potencialom po izbiri darovalca. Predmete zbirajo do začetka festivala. Za dogovor o prevzemu prosijo, da se jih obvesti na info@bunker.si.

Postavitev Kos stoletja bo sestavljena iz predmetov - tako uporabnih kot zgolj dekorativnih - ki jih bodo obiskovalci festivala lahko posvojili, odkupili, zamenjali ali izprosili.