Jan Rozman je na majski izvedbi festivala izvedel skupinski marš zamaskiranih performerjev po središču prestolnice. Foto: Festival performansa/Miha Fras
Jan Rozman je na majski izvedbi festivala izvedel skupinski marš zamaskiranih performerjev po središču prestolnice. Foto: Festival performansa/Miha Fras

S Festivalom performansa na Novi pošti komentirajo in reflektirajo tudi izjemno festivalizacijo kulturnih dogodkov, h kateri, kot so dejali na majski predstavitvi, tudi sami prispevajo, a na vsebinsko drugačen način.

Festivalska kuratorja sta Urška Brodar in Janez Janša, na tokratni izvedbi bodo podelili tudi festivalsko nagrado.

Prejemnik nagrade Festivala performansa

Letošnji festivalski nagrajenec je The Miha Artnak. Nagrado, ki jo podeljujejo za posebne dosežke na področju performansa v Sloveniji, je prejel za performans Prečkanje, ki ga je izvedel 18. maja. Prečkal je cesto zunaj urejenega prehoda za pešce in s tem sintetiziral večplastne razsežnosti performansa.

"Zastavil je svoje telo in svoj status državljana, prespraševal je dostopnost javnega prostora, družbene konvencije in regulacije ter s prekrškom sprožil vprašanje o odnosu umetnosti do družbenih norm," piše v obrazložitvi festivalske nagrade. Hkrati je z na videz minimalno in obrobno, neškodljivo gesto razprl tudi večno vprašanje o mejah umetniškega ustvarjanja in svobode ter še kako aktualno vprašanje o umetniški imuniteti, še piše v obrazložitvi.

Sicer je festival v Ljubljani potekal že od 15. do 18. maja, na njem pa so predstavili novo produkcijo v okviru Nove pošte, program katere ustvarjata zavod Maska in Slovensko mladinsko gledališče (SMG).

Sorodna novica Sovražni govor kot izhodišče Festivala performansa

Kje smo ostali maja?
Tokratni Festival performansa sicer nadaljuje tam, kjer se je majski končal. Katarina Stegnar je tedaj s projektom #hatebetter v obliki po Ljubljani razobešenih plakatov na temo sovražnega govora "vznemirila Slovenijo in viralno razplamtela svet". Tokrat pripravlja pogovore z v festival vpetimi ustvarjalci, naslovljene #talkbetter, so še napovedali snovalci programa.

Poleg Stegnarjeve so program majskega festivala krojili tudi Jan Rozman, The Miha Artnak in Rok Kravanja. Jan Rozman je s skupinskim maršem zamaskiranih performerjev po središču Ljubljane osupnil mimoidoče in opozoril na vse večjo militarizacijo družbe, The Miha Artnak pa je nezakonito izvedel umetniško dejanje prečkanja ceste zunaj urejenega prehoda za pešce, a ostal nekaznovan. S tem je opozoril na vprašanje umetniške imunitete. Majski performans Roka Kravanje pa je nosil naslov Lahko ti podarim samo užitek in tematiziral prostitucijo.

Katja Gorečan in Nika Švab sta se sredi maja vselili v zabojnik, kjer sta bivakirali štiri mesece in v njem priredili vrsto dogodkov, tudi že omenjeni Literarni večer nepremičninskih oglasov, s katerimi sta razpirali stanovanjsko problematiko. Zdaj pa performerki napovedujeta torej svojo Izselitev.