V predstavi pleše tudi šest plesalcev skupine En Knap. Foto: Aleš Fevžer
V predstavi pleše tudi šest plesalcev skupine En Knap. Foto: Aleš Fevžer

Fobija je predstava, v kateri se prepletajo ples, gledališče in glasba, predstavlja pa eno ključnih tem sodobnega sveta: svetovni konflikti, o katerih poročajo mediji, med ljudi prinašajo strah in negotovost, iz katerih se lahko hitro porodi ksenofobija.

"Živimo v strahu, kajti absolutno prepričanje ni več mogoče (...), ker živimo v svetu abstrakcij, teles in strojev, absolutnih idej in primitivnega mesijanstva," je leta 1946 v nizu esejev Ne žrtve ne rablji, ki so izhajali v odporniškem časopisu Combat, zapisal francoski filozof Albert Camus. Njegovo besedilo je bilo izhodišče za predstavo, ki po besedah njenih avtorjev raziskuje, kaj se zgodi, ko skušamo ostati odprti do drugega kljub strahu pred neznanim.

Največja slovenska koprodukcija doslej
Pri predstavi so moči združili izraelska koreografa Guy Weizman in Roni Haver s svojo prodorno skupino Club Guy & Roni, plesni ansambel EnKnapGroup, ki pod umetniškim vodstvom Iztoka Kovača deluje v Španskih borcih, za glasbeno podlago pa bo v živo poskrbel sloviti nizozemski tolkalni ansambel Slagwerk Den Haag. To je največja slovenska koprodukcija na področju sodobnega plesa doslej.

V Sloveniji je bila predstava predpremierno uprizorjena maja v Španskih borcih, premiero pa je doživela konec avgusta na enem odmevnejših evropskih festivalov uprizoritvenih umetnosti Noorderzon v Groeningenu na Nizozemskem.

Nocojšnja uprizoritev v Križankah bo zadnja priložnost za ogled predstave pri nas v tem letu. Zatem potuje v tujino, kjer ima v treh mesecih predvidenih 25 gostovanj na Nizozemskem in v Nemčiji.