8 pesnikov, 8 igralcev in režiser: brezplačni dogodek Na most bo potekal v angleškem, francoskem, nemškem, španskem in slovenskem jeziku. Foto: Mankica Kranjec
8 pesnikov, 8 igralcev in režiser: brezplačni dogodek Na most bo potekal v angleškem, francoskem, nemškem, španskem in slovenskem jeziku. Foto: Mankica Kranjec
Predstava Sokrat, Slavoj in sofisti izhaja iz ene najznamenitejših Aristofanovih komedij, ki je menda pripomogla k Sokratovi usmrtitvi in je v slovenščini izšla z naslovom Oblačice. Foto: Peter Uhan
Skupaj s svojimi umetniškimi sodelavci se bo Mare Bulc v predstavi Srce na dlani ukvarjal s transplantacijami, z darovanjem organov, z darovalci in prejemniki. Foto: Dušan Ojdanić

Ustvarjalci predstave Pekel je prazen, ki je naslov dobila po prvem delu verza iz Shakespearovega Viharja, so izbrali poezijo in prozo članov mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje ICORN, ki so jo spojili z deli drugih evropskih literatov. Predstava zastavlja vprašanja o svobodi, cenzuri, političnih pregonih, pa tudi o eksistencialni stiski, osamljenosti in procesu ter (ne)zmožnosti ustvarjanja - vprašanja, ki so občečloveška.

SMG, ki festival tretje leto organizira v sodelovanju z Gledališčem Glej, bo letos obiskovalcem ponudil deset predstav. Na festivalu bo tudi praizvedba po besedilu Drage Potočnjak Srce na dlani v režiji in zasnovi Mareta Bulca.

Poezija in gledališče generacije Y se povežeta
Gledališče Glej sodeluje s šestimi predstavami. Med njimi je Na most Jaše Kocelija, ki jo bodo uprizorili na Šuštarskem mostu in kjer bo v ospredju delo osmih pesnikov. Igralska zasedba bo v svojem nastopu namreč v gledališki jezik prevajala poezijo svojih generacijsko sorodnih pesnikov in pesnic iz Slovenije (Aja Zamolo, Mitja Drab, Ana Svetel, Gašper Torkar) in tujine (Rebecca Perry, Camille Faucherre, Adrià Targa Ramos, Rebecca Ciesielski, Yasmin Hafedh). Tako igralce kot pesniške ustvarjalce je Koceli postavil pred izziv sooblikovanja vsebin, ki slonijo na identificiranju občutkov generacije Y do mesta.

Gledališki dogodek Na mostu, potekal bo v slovenskem, angleškem, francoskem, nemškem in španskem jeziku, bo v nastopu združil igralce, poezijo in glasbeno kuliso (glasbenik Miha Petric), s katero bodo obiskovalcem (dogodek je brezplačen) orisali mesto v vseh njegovih pogledih.

Mostar vzdihljajev
Mostarski teatar mladih se bo na festivalu predstavil s predstavo Sedem vzdihov, ki govori o ženski problematiki med vojno.

Organizatorji so letošnji festival zasnovali v sodelovanju z generalno skupščino Mednarodne mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje (ICORN), ki v tem času poteka v prestolnici.

Z avtorji lahko poklepetate v živo
Ob festivalu bo poleg skupščine ICORN potekala še vrsta dogodkov, med njimi srečanje Vzhodnoevropske mreže uprizoritvenih umetnosti EEPAP, delavnica dramskega pisanja z ameriškim dramatikom Normanom Allenom ter letošnja novost - pogovori z ustvarjalci v klubu Daktari. V moderirane klepete se bodo zapletali Jaša Koceli, Dario Varga in Natalija Minojlović (24. maja), Nina Šorak in Jure Novak (25. maja), Miha Golob (26. maja), znova Jaša Koceli ter tokrat Marko Mlačnik (27. maja) in ekipa predstave Nisem (28. maja). Festival se bo sklenil 29. maja.