"Ustvarili smo otroško predstavo, ki je neprisiljena, zabavna, komunikativna in otrokom v veselje," pravi režiserka Ajda Valcl. Foto: Pavšič - Zavadlav
Predstava Zajtrk
Tamalo in Taveliko sta izvrstno zaigrali Ana Facchini in Medea Novak. Foto: Pavšič - Zavadlav

Z veliko mero iznajdljivosti se dokopljeta najprej do mleka – in sicer tako, da prikličeta kravo. Kokoška jima znese jajce. Moka v žaklju 'pritaca' sama in deklici na koncu odkrijeta tudi slastno marmelado.

Tamala in Tavelika tako končno lahko vzneseno umesita veeeliiikooo palačinko, pravo palači(nko-velika)nko. Osnovno zgodbo nadgradijo in duhovito popestrijo komični prizori, pri katerih je kot oblikovalec giba sodeloval Andres Valdès, bogato pa jo zaokroži še avtorska glasba Mirka Vuksanovića.

Živali je imenitno upodobil Andrej Zalesjak, študent Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Tamalo in Taveliko pa sta izvrstno zaigrali Ana Facchini in Medea Novak.

"Ustvarili smo otroško predstavo, ki je neprisiljena, zabavna, komunikativna in otrokom v veselje. Nismo želeli deliti moralnih naukov s položaja odraslega. Najmlajšim prinašamo pozitivno in svetlo sporočilo – z ustvarjalnostjo in iznajdljivostjo lahko rešimo vsako težavo," je o krstni uprizoritvi igre za otroke Zajtrk, ki so jo premierno zaigrali na malem odru SNG Nova Gorica, povedala režiserka Ajda Valcl.

Z dramaturginjo Simono Hamer sta avtorici besedila igre za otroke od petega do desetega leta starosti, ki pa prijazno nagovarja tudi starše in starejše. Igralka Ana Facchini je o predstavi povedala: "Otroci so zahtevno občinstvo, saj se odzivajo neposredno in sprejemajo le pristne impulze. Uprizoritve ne ocenjujejo z vidika umetniškega dosežka, prepričata jih samo iskrenost in pristnost, zato mora igralec v sebi poiskati 'čisto bistvo' in ga enostavno in neposredno posredovati."

Lektorstvo krstne uprizoritve predstave Zajtrk je opravil Srečko Fišer, z izvirno kostumografijo in scenografijo jo je dopolnila Nataša Černoša, svetlobo je oblikoval Samo Oblokar.