Koreograf in plesalec Žigan Krajnčan. Foto: Borut Bučinel
Koreograf in plesalec Žigan Krajnčan. Foto: Borut Bučinel

Zavod Exodos je vključen v večji in dolgoročnejši mednarodni projekt kreativne moči umetnosti Share, ki združuje ducat evropskih, azijskih in afriških partnerjev, katerih cilj je s pomočjo umetnosti okrepiti samozavest posameznikov in skupnosti za nadaljnji razvoj in pridobivanje znanja, so sporočili iz Zavoda Exodos Ljubljana.

Projekt, usmerjen k ranljivejšim in spregledanim skupinam
V prvi vrsti je projekt Share usmerjen k ranljivejšim in spregledanim skupinam; ženskam, otrokom, hendikepiranim in mladim iz socialno šibkejših okolij. Prav tako pa želi projekt vzpostaviti pogoje za kreativno umetnost v državah, kjer so doma odlični umetniki, a žal ni vzpostavljenih produkcijskih pogojev za njihovo ustvarjanje, pojasnjujejo pri Exodosu.

Poteka tudi mednarodni plesni festival
V Burkina Fasu v sklopu projekta Share potekata produkcijska in plesna delavnica kot del nastajajoče mednarodne plesne predstave Gregorja Luštka z naslovom I Had a Dream, v mestu Bobo-Dioulasso pa od nedelje do 12. februarja poteka tudi mednarodni plesni festival In and Out. Kot gosta so povabili slovenskega koreografa Žigana Krajnčana z njegovo najnovejšo solopredstavo Zlitje s samim seboj. Medgeneracijski in medkulturni dogodek vodi ugledni koreograf Aguibua Sanoe.

Pri Exodosu pravijo, da je gostovanje v Burkina Fasu "dobra priložnost za sodelovanje in promocijo naše države in kulture". Poleg Luštka in Krajnčana so v Burkina Fasu še fotograf in videoumetnik Borut Bučinel ter producentka in direktorica zavoda Exodos Nataša Zavolovšek.

Projekt Share sofinancira EACEA – EU izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo, podprlo ga je tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve in Mestna občina Ljubljana.

Exodos je producentska hiša, ki tako med državami kot med umetnostnimi žanri odpira vrata občinstvu, ustvarjalcem in tistim, ki želijo svoj talent razviti, a za to nimajo ustreznih pogojev.