Ideja Shakespearja, sploh pa Hamleta, ne sme biti več vezana le na Globe, menijo v gledališču. Foto: MMC RTV SLO
Ideja Shakespearja, sploh pa Hamleta, ne sme biti več vezana le na Globe, menijo v gledališču. Foto: MMC RTV SLO

Hamleta naj bi tako videli vsi narodi sveta, in čeprav se morda sliši nenavadno, so med njimi tudi taki, ki še nikoli niso videli uprizoritve te tragedije. Globe bo tako zaznamoval kar dve obletnici: 23. aprila 2016 bo minilo 400 let od smrti Williama Shakespearja, 26. aprila prihodnje leto pa 450 let od njegovega rojstva.

Kot je povedal umetniški vodja Globa Dominic Dromgoole, upa, da bo v vseh uprizoritvah sodelovala ista igralska zasedba. Igralci naj bi v tujino odšli večkrat, vsako potovanje, ki bi obseglo več držav, pa bi trajalo dva meseca.

Na vprašanje, ali ni to precejšnja zahteva, Dromgoole odgovarja, da kot kaže, ne bo težav, saj vsak dan dobiva prošnje za udeležbo. "Kaj vse bodo lahko pripovedovali vnukom - to so sanje vsakega igralca," je prepričan.

Igrali v dvoranah in na poljih
Globe je s Hamletom med drugim že gostoval v Združenih državah in Nemčiji. Predstava traja dve uri in pol. "Uprizoritev deluje v vseh mogočih okoljih, od narodnega gledališča z bleščečimi lestenci do običajnega mestnega trga. Ali polja," pravi Dromgoole.

Po besedah umetniškega vodje jih natančno načrtovanje še čaka, a kot pričakuje, bodo z Evropo opravili na hitro, z le eno ali dvema predstavama v vsaki državi, "na Karibih, kjer bomo potovali z ladjo, pa nas bo najbrž zamikalo, da se malce upočasnimo". Na pacifiških otokih bo po drugi strani precej prevažanja z letalom. Potovanje uprizoritve bo brez dvoma fascinantno, "in v Tuvaluju zagotovo ne bo enaka kot na Danskem," še pravi organizator.