Gledališče je oaza, v kateri je idealizem še vedno dovoljen, sanje pa so ustvarjalna nuja, razmišlja ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor. Foto: BoBo
Gledališče je oaza, v kateri je idealizem še vedno dovoljen, sanje pa so ustvarjalna nuja, razmišlja ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor. Foto: BoBo
Tolstoj: Vojna in mir - deveti osnutek romana
Za januar 2017 napovedujejo premiero velike koprodukcije Vojna in mir Leva Nikolajeviča Tolstoja. Foto: Wikipedia
Drama
Rdeča nit, ki povezuje program sezone 2016/17, so utopije. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Idealizem in vizionarstvo sta bila pogonski sredstvi vseh velikih obratov, je na predstavitvi nove sezone dejal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor. Vendar kako je z idealisti in vizionarji danes, ali je idealizem podlegel pragmatizmu? Prav gledališče je po Samoborjevih besedah "oaza, v kateri je idealizem še vedno dovoljen, sanje pa so ustvarjalna nuja", zato je treba govoriti "o trenutno menda hendikapiranem entuziazmu, sanjanju idealizma".

Sezono bo odprla komedija Zaljubljenca Carla Goldonija v režiji italijansko-hrvaškega režiserja Paola Magellija, ki se v Dramo vrača po dvajsetih letih. Komedija Zaljubljenca ni le zabavna prigoda mladega para, temveč tudi prava vivisekcija znevrotiziranih, z vsakršnimi skrbmi obremenjenih medčloveških odnosov, so o predstavi zapisali v Drami.

Jančarjeva aktualna igra o univerzalnem stanju duha
Oktobra bo sledila premiera drame Disident Arnož in njegovi Draga Jančarja v režiji Diega de Brea. Režiser je o Jančarjevem besedilu zapisal, da "ni drama iz zgodovine, ampak izrazito aktualna igra o univerzalnem stanju duha. O človeški nemoči v sodobnem svetu absurdnih mehanizmov nadzora in obvladovanja, kapitala in politike". Uprizoritev nastaja v koprodukciji z Dramo SNG Maribor.

Ep o vitezih, čarovnikih in utopiji
November bo v znamenju dramske utopije Merlin ali pusta dežela. Starosta sodobnih nemških dramatikov Tankred Dorst v njej prek legende o kralju Arturju in vitezih okrogle mize raziskuje koncepte vladanja kot človeške šibkosti. Režijo prevzema Aleksandar Popovski, ki je igro označil kot "ep o vitezih, čarovnikih in utopiji".

Vojna in mir ali kdo ustvarja zgodovino
V leto 2017 bodo v Drami vstopili z veliko koprodukcijo Vojna in mir, ki jo razumejo kot "roman o zgodovini ali, natančneje, roman o vprašanju, kdo ustvarja zgodovino ter kakšna je v tem neobvladljivem in neustavljivem toku posameznikova odgovornost". Dramatizacijo in režijo predstave je prevzel Silvio Purcarete, ki gledalce vabi, "da so priča, kako lahko v domišljiji skupine umetnikov danes odzvanjajo nekatere figure in dogodki Evrope, kot jo je pred 150 leti opisal veliki pisatelj". Uprizoritev bo koprodukcija ljubljanske Drame, Mestnega gledališča Ljubljanskega in Cankarjevega doma.

Na oder prihaja še ena večna zgodba svetovne književnosti, Sofoklesova Antigona, ki jo bo režiral Eduard Miler. Antigona je zmeraj znova in v vsakem zgodovinskem trenutku drugače vredna redna uprizarjanja. Predstava je koprodukcija Drame in Slovenskega stalnega gledališča.

Obljuba vseh obljub
Sezono bo aprila na velikem odru sklenila krstna uprizoritev Biblija, prvi poskus. Priredbo podpisujeta Matic Starina in Jernej Lorenci, ki bo prevzel tudi režijo. Kot je zapisal, bodo v "knjigi vseh knjig, v obljubi vseh obljub, v razočaranju vseh razočaranj iskali zgodbo ali dve".

Od velikega brata do Ljudskega demokratičnega cirkusa Sakešvili
V Mali drami bo prihodnja sezona prinesla premiero iger Veliki brat, pri kateri bosta Andraž Golc in Jaka Andrej Vojevec, ki bo prevzel tudi režijo, snov črpala iz kultnega romana 1984 Georgea Orwella (koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj), Pomona Alistara McDowalla, ki jo bo režiral Jaša Koceli, Ljudski demokratični cirkus Sakešvili avtorja rokgre, ki jo bo režiral Luka Martin Škof, ter Popotnice Simone Hamer v režiji Ajde Valcl.