Leta 2012 so na Improviziji začeli novo tradicijo: slovenski pevci odpojejo pesem, ki je na Improviziji zmagala leto poprej. Priredbo pesmi
Leta 2012 so na Improviziji začeli novo tradicijo: slovenski pevci odpojejo pesem, ki je na Improviziji zmagala leto poprej. Priredbo pesmi "Ustreli mi galeba", ki sta jo leta 2011 izvedla Duo Romatiqua, so tako leta 2011 izvedli Vokalna skupina Heroji in Pero Kreslin! Tudi letos bo lansko zmagovalno pesem "Tatjana, bodi moja osebna pravnica" izvedel posebni gost. Kdo to je, ostaja presenečenje. Foto: Maruša Rems
Improvizija
Na Evroviziji je letos s portugalskim kantavtorjem "zmagala glasba", na Improviziji pa še vedno raje stavijo na kič in glamur. Foto: Maruša Rems

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj na sporedu Improvizija oziroma improvizacijska parodija Evrovizije. Devet žanrsko raznolikih sestavov se bo potegovalo za naslov zmagovalne impropopevke večera. Besedilo in glasba bosta prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk določi občinstvo. Povezovalca bosta Juš Milčinski in Vid Sodnik.

Improvizija bo letos na sporedu že šestnajsto leto. Improvizatorji se bodo spopadli ne samo s parodijami evrovizijskih popevk in šova, ampak tudi z različnimi gledališkimi izzivi, bujnimi kostumi in scenografijo. Zmagovalno pesem pa bodo s televotingom izbrali dejavno udeleženi obiskovalci.

Dogodek bo povezoval "očarljiv, briljantno uigran in s šalami oborožen voditeljski par" Milčinski-Sodnik, z rdeče preproge pa se bo oglašala poročevalka Sara Šoukal. Na Improviziji bodo tokrat zapeli Igor Bračič, Liza Marija Grašič, Maja Trampuš, Peter Frankl, Sara Gorše in Tim Kern, za glasbo bodo skrbeli Blaž Celarec, Goran Završnik, Luka Seliškar in Rok Šinkovec.

Zabavni šov je plod sodelovanja med kulturno-umetniškim društvom Sokoli Tabor in Cankarjevim domom, umetniški vodja projekta pa je Frankl.

Prerasli so trnovski oder
Prva izdaja Improvizija je bila leta 2001 v prostorih KUD France Prešeren. Ker je dogodek prerasel zmogljivosti trnovske dvorane, ga od leta 2008 gosti Cankarjev dom. V 15 letih so se na odru Improvizije zvrstili številni zanimivi performansi, z iznajdljivostjo improvizatorjev pa se je lahko kosala zgolj domišljija gledalcev, ki so med drugim za naslove skladb izbrali Izkopala si bom grob, Ljubica, zakaj? Chica, porque? ali Ustreli mi galeba.

Na lanski jubilejni 15. Improviziji je slavil pop-operni duet 2čelava, ki sta ga sestavljala Miha Zabret in Frankl, s skladbo, posvečeno "pravnici Tatjani".