Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo podeljujejo od leta 1979, lani pa jo je prejel Vinko Möderndorfer za besedilo Vaje za tesnobo. Foto: BoBo
Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo podeljujejo od leta 1979, lani pa jo je prejel Vinko Möderndorfer za besedilo Vaje za tesnobo. Foto: BoBo
Teden slovenske drame
Nominirana dramska besedila bodo na 43. tednu slovenske drame, ki bo trajal od 27. marca do 8. aprila 2013, predstavljena v okviru Dneva nominirancev. Ta bo na festivalu potekal 2. aprila 2013 z branjem odlomkov nominiranih besedil in z razgovori o njih. Režija in koncept Dneva nominirancev sta zaupana režiserjema Zali Sajko in Milanu Golobu. Foto: BoBo

Letošnjega dobitnika nagrade bodo v Prešernovem gledališču Kranj razglasili 8. aprila, ob koncu 43. tedna slovenske drame.

Na razpis za Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo je prispelo 35 novih dramskih besedil, v konkurenci za nagrado pa so ostala tudi štiri besedila, ki so bila za nagrado nominirana na lanskem festivalu. Žirija, ki ji predseduje dramaturginja Diana Koloini, njeni člani pa so še režiser in dramaturg Alen Jelen, dramaturginja Martina Mrhar, igralec Peter Musevski in dramaturg Tomaž Toporišič, je tako štiri letošnje nominirance izbrala v konkurenci 39 besedil.

Kot je v obrazložitvi nominacij zapisala žirija, je igra Tamare Matevc Aus Anstand - La siesta, podnaslovljena Pravljica za odrasle, povsem nenavadna in izstopajoča ter je vredna pozornosti tudi zato, ker ponuja užitek. V večplastni, humorno izpisani igri Boris, Milena, Radko pa avtor Dušan Jovanović predstavlja temo družinskega razmerja z zabavne plati, a zato nič manj resno, boleče in precizno.

Komedija o koncu sveta je farsa o farsi, znotraj katere je še ena farsa. Avtor Evald Flisar se z njo na nevsiljiv in svež način ukvarja z najbolj žgočimi globalno-lokalnimi temami ter nam živo odslikava domače in tuje stanje duha. V psihopatologijo slovenske zgodovine pa z izjemno ostrino zareže Ivo Prijatelj z nenavadno, na videz klasično, a obenem izredno sodobno igro Vrt pred zoro.

Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo podeljujejo od leta 1979, lani pa jo je prejel Vinko Möderndorfer za besedilo Vaje za tesnobo. Letošnji Grumov nagrajenec bo znan 8. aprila ob koncu 43. tedna slovenske drame.
Teden v znamenju slovenske dramatike
Tradicionalni Festival slovenske dramatike se bo v Kranju začel na svetovni dan gledališča 27. marca, ponudil pa bo osem predstav v tekmovalnem, pet v spremljevalnem in šest v mednarodnem programu.