Ivo Ban. Foto: Peter Uhan
Ivo Ban. Foto: Peter Uhan

Ivo Ban je eden tistih igralcev, čigar obraz in glas sta že dolgo in trdno zasidrana v slovensko kulturno zakladnico in kolektivni spomin, so v utemeljitvi nagrade zapisali režiser.

"Bil bi lažno skromen, če bi rekel, da mi to ne pomeni zelo veliko. Vsaka nagrada, posebej stanovsko priznanje, mi predstavlja veliko potrditev za opravljeno delo v vsej karieri ali – če poenostavim – v življenju," je dejal Ban.

Ban je na filmu debitiral leta '71 pri 22 letih in od takrat odigral več kot 50 filmskih in še 20 televizijskih vlog. Kako se je pripravljal za nastop pred kamero in katera igralska tehnika mu je najljubša? "Treba se je zavedati, da kamera zleze povsod in da je treba vse skupaj skrčiti … in to je to. Nisem imel posebne filozofije niti tehnike, ampak mogoče sem bil kar talentiran za to."

Uradno se je upokójil leta 2016 kot prvak ljubljanske Drame, a ostaja dejaven. Med njegovimi zadnjimi sta vlogi v TV seriji Dolina rož in igranem celovečercu Telesce, če jih naštejem le nekaj. "Imam dobro igralsko kondicijo, memorija mi dela, hvala Bogu, sto na uro in če bo kakšna potreba, bom seveda stopil pred kamero brez problemov," je še dejal.