Janša v predstavi odpira vprašanja o odgovornosti posameznika v sodobni družbi. Foto: Maska
Janša v predstavi odpira vprašanja o odgovornosti posameznika v sodobni družbi. Foto: Maska
Nastopajoči so premiero napovedali z gverilsko akcijo na Čopovi ulici. Foto: Maska

Sodobna družba je družba recesije, šoka, prekernosti, negotovosti in brezbrižnosti. Janša se v najnovejši predstavi med drugim sprašuje, kaj je dejanje, ki lahko prinese spremembo, in ali je demokracija samo prazen ritual neskončnih dialogov, ki ne vodijo nikamor. Kdo bo prevzel odgovornost in kaj naredil za to, da se zgodijo spremembe? Nadalje pa se v predstavi pojavi tudi vprašanje, ali je morebiti ravno gledališče prostor akcije.

Preplet različnih pristopov
Omenjena vprašanja odrska postavitev razgrinja v povezavi z dokumentarnim in fikcijskim pristopom. Predstava Kdo je naslednji? je sestavljena iz filma, glasbe, koreografije in ustvarja polje, v katerem se veliko igralcev in veliko imen pogaja o dejanju, vključno z gledalci, so zapisali pri zavodu za založniško, kulturno in producentsko dejavnost Maska.

Predstava Kdo je naslednji? je nastala v režiji in po konceptu Janeza Janše. Ustvarjalci in izvajalci predstave so Boštjan Narat, Jelena Rusjan, Irena Tomažin, Vito Weis, Grega Zorc, Nataša Živković in Adriano Wilfert Jensen kot gost. Pod dramaturgijo predstave se podpisuje Simona Semenič, video in fotografije pa so delo Darka Heriča. Predstava je nastala v koprodukciji zavoda Maska s Tanzquartierjem (Avstrija) in Inkonstom (Švedska).