22 Mladi levi

Od 24. do 31. avgusta
Natančen program si lahko pogledate tukaj.

... Ali pa se bomo začeli ukvarjati z ustvarjanjem in izumljanjem drugačnih odnosov do predmetov, narave in med ljudmi. Za to pa je potrebna svoboda in konkreten prostor, laboratorij ustvarjanja, preverjanja, tveganja," je v festivalsko knjižico zapisala Nevenka Koprivšek, umetniška direktorica zavoda Bunker, ki organizira festival Mladi levi.

Je to soba: dobesedni prepis Reality Winner bo na ogled 26. in 27. avgusta. Foto: Mladi levi/Paula Court

Ta mednarodni festival sodobnega progresivnega gledališča bo letos – od 24. do 31. avgusta – znova zavzel več ljubljanskih prizorišč. Za 22. izvedbo so si organizatorji zadali raziskati čustveni odnos do materialnega in pokazati, da umetniki z raziskovanjem dokumentov, ki jih prepletejo z intimnim in fikcijo, posegajo v raziskovalno novinarstvo.

V letošnji festival bo povedla večna tema o želji po oblasti in moči, kot jo je pred 400 leti v Macbethu zapisal William Shakespeare. Po njegovih motivih je italijanski režiser Alessandro Serra ustvaril Macbettu, uspešnico mednarodnih odrov, v kateri je združil elizabetinsko in sardinsko tradicijo ter Shakespeara preobrazil v rituale in lokalni jezik.

Tandem Eclipse: udomačitev tujerodnih vrst ob 20. obletnici delovanja

20. let drznega tandema Eclipse
Kot nasprotje bo na sporedu tudi estonska predstava Delavnica, ki po besedah vodje Stare elektrarne in soselektorice Mladih levov Mojce Jug deluje kot navodila za različne veščine, ki jih je mogoče najti na YouTubu.

Nadaljevanje bo prineslo odprtje razstave z otvoritvenim performansom Monstrum Nostrum domačega ženskega tandema Eclipse, ki so mu ob letošnji 20-letnici delovanja namenili posebno mesto.

Končno prihaja tudi Dimitri de Perrot
Med drugim pa se bodo predstavili še umetniki Kate McIntosh z Nove Zelandije, Maria Lucia Cruz Correia iz Portugalske, Jaha Koo iz Južne Koreje in Antonio Tagliarini iz Italije. Najtežje pa pričakujejo glasbenika in režiserja Dimitrija de Perrota iz Švice, ki so ga vabili več let; gostoval bo z interaktivno senzorično predstavo Myousic.

Letošnje rdeče niti, torej teme čustvenega materializma, se bodo 29. in 30. avgusta dotaknili tudi s teoretskega vidika v okviru mednarodnega foruma trans-making. Gre za mrežo 20 akademskih, kulturnih in aktivističnih organizacij z vsega sveta, ki skozi izmenjave in umetniške rezidence raziskuje javni prostor in umetniške prakse. Po besedah Tamare Bračič Vidmar bo v tem okviru med drugim potekal pogovor o materialnih predmetih v povezavi z migranti in darili z dansko-bosanskim umetnikom Nerminom Durakovićem in turškim oblikovalcem Gökhanom Muro, psihoanalitski pogled na potrošnjo pa bo podala filozofinja Renata Salecl.

Mladi levi ne želijo zavzemati stališča do zadane teme, želijo pa z izbranimi predstavami slediti aktualnemu v družbi, pravi Nevenka Koprivšek. Foto: Nada Žgank

15 let Stare elektrarne
Slovensko umetnost bosta na Mladih levih predstavljali še Tanja Radež in Urša Vidic. Druga je za 15-letnico Stare elektrarne pripravila poslikavo enega od zidov stavbe, na katerem bodo navedeni umetniki, ki so sodelovali s tem prostorom. Po besedah Mojce Jug jih je bilo več kot 400.

Poslikavo bodo odkrili pred otvoritvenima predstavama.
Glavno prizorišče je Stara mestna elektrarna, ki so jo pred 15 leti odprli prav s tem festivalom. Kot pravi Nevenka Koprivšek, Mladi levi ne želijo zavzemati stališča do zadane teme, želijo pa z izbranimi predstavami slediti aktualnemu v družbi.

Umetniki razgrinjajo različne plasti družbe, ki jo označuje pretirana potrošnja, po drugi strani pa je v njej prisotna "očitna apatija do tragičnih neravnovesij", je prepričana umetniška direktorica zavoda Bunker.