Takole kompleksna so klovnova umovanja:
Takole kompleksna so klovnova umovanja: "Ker se je sam odločil biti, ne iz strahu pred sanjami, ki pridejo po smrti, ampak zaradi sanj, ki bi jih rad živel še na tem svetu, prenaša brce in puščíce usode, krivične oblastnike, prezir mogočnežev in objestne uradnike ter se ob tem sprašuje, ali je naše nepristajanje na to, da izhajamo iz niča, v katerega se bo na koncu vse vrnilo, razlog za našo bedo in zmedo v času, ko je pozivov k maščevanjem umorjenih očetov zmeraj več, svet pa že toliko iz tira, da je imun celo na mišolovke." Foto: Nada Žgank
Kljub komičnim vložkom "Šekijeva Šunkica" ni komična predstava, poudarja Roza. Foto: Dragan Arrigler

V sklopu Festivala Shakespeare za vedno si je bilo v petek v Cankarjevem domu mogoče premierno ogledati avtorski projekt Andreja Rozmana - Roze Šekijeva šunkica ali Hamlet po slovensko. V "globalni monodrami", kot jo je poimenoval avtor, bo Rozman v preobleki klovna odpiral vprašanja o posameznikovi identiteti in smislu njegovega življenja.

Nič več samo danski princ
Na vprašanje, zakaj oznaka globalna monodrama, je Rozman odvrnil, da predstava odgovarja na širša vprašanja, ki zadevajo tako Slovence kot vse druge na svetu. Tudi za Hamleta po njegovih besedah težko trdimo, da je zgolj danski ali britanski.

Protagonist monodrame je klovn Šunkica, ki ugotovi, da angleški prevod njegovega imena pomeni Hamlet. Poistoveti se s svojim znamenitim angleškim soimenjakom in začne iskati vzporednice med svojim svetom in Shakespearovo dramo. "Čeprav ni princ, v sebi išče hamletovske dileme. Razmišlja o svetu, nastanku sveta, zakaj so ljudje takšni, kot so, ter zakaj nenehno tekmujejo in se bojujejo za svoj obstoj," je pojasnil Rozman.

Kot obljublja, predstava ne podaja družbene kritike na določeno stvarnost, še manj na slovensko realnost. Obenem poudarja, da kljub komičnim vložkom predstava ni komedija.

"Šunkica je jezikovni klovn, ki se je znašel v Hamletu povsem naključno, pri tem pa skozi značilnosti slovenščine in brskanje po njih odkril razloge za gnilobo družbe na samem začetku našega sveta, ki ga brez konflikta znotraj niča in velikega poka, ki mu je sledil, ne bi bilo," so zapisali organizatorji predstave avtorja, režiserja in igralca Rozmana. Predstava je nastala v produkciji Rozinteatra.

Pripovedovalsko-pevska predstava za igralca in spremljajočega glasbenika Gorana Završnika slovitega danskega princa prestavi v naš čas in prostor, kjer se zgodba prav tako začne z očetovim duhom, ki se pojavlja in ponavlja: "Da ste slušali mene, bilo bi vam bolje."

Šekijeva šunkica ali Hamlet
Šekijeva šunkica ali Hamlet