V središču Ljubljane, a daleč od petard. Foto: SNG Drama Ljubljana
V središču Ljubljane, a daleč od petard. Foto: SNG Drama Ljubljana
Svetovno uspešna glasbena komedija Glorious!, ki je nastala po sodobnem besedilu britanskega dramatika Petra Quilterja, temelji na resnični zgodbi najverjetneje najslabše sopranistke vseh časov, Florence Foster Jenkins (1868–1944). Z vlogo, ki je Meryl Streep prinesla nominacijo za oskarja, se je več kot uspešno spopadla Nataša Matjašec Rošker. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

V ljubljanski Drami vabijo na predstavi Linhartova Županova Micka, ki bo na odru male Drame na sporedu ob 18.00 in 20.00, na velikem odru pa bo ob 19. uri na ogled predstava Zid, jezero Dušana Jovanovića.

SNG Maribor je zadnji večer v letu posvetil baletni in operni umetnosti: ob 18. uri bo v veliki dvorani na sporedu Verdijeva opera Trubadur, v stari dvorani pa bo istočasno na sporedu glasbena komedija o najslabši pevki vseh časov Glorious!, v kateri blesti Nataša Matjašec Rošker.

V Mestnem gledališču ljubljanskem bo prav tako dvojni spored: na velikem odru bodo uprizorili dve predstavi muzikala Trač avtorjev Gašperja Tiča, ki je poskrbel za libreto, in Davorja Hercega, ki je napisal glasbo, in sicer ob 15.30 (zanjo je še nekaj vstopnic) in 19.30 (ta predstava je že razprodana), na mali sceni pa bo ob 20.00 komedija Vse o ženskah, pod katero se kot režiserka podpisuje Barbara Hieng Samobor, ki je prav tako razprodana.

V Operi v novo leto v velikem slogu
Ljubljanska Opera ne pripravlja samo novoletne predstave, ampak cel galavečer. Med prvim in drugim dejanjem Labodjega jezera bodo pripravili slavnostno večerjo, po novoletni zdravici pa se bo na odru začel gala ples ob živi glasbi. Zanjo bo poskrbela Nuška Drašček Rojko s svojo glasbeno skupino.

V celjskem gledališču bo ob 19. uri na ogled komedija Moški brlog islandsko-nemškega avtorja Kristofa Magnussona , v kranjskem gledališču bodo ob 19. uri uprizorili koprodukcijsko predstavo celjskega in kranjskega gledališča Žalujoča družina, v Novi Gorici pa bo ob 21. uri predstava Stari klovni.

V Koper vabijo glasbeniki in baletniki
V koprskem gledališču bo na silvestrovo namesto predstave obiskovalce pričakal glasbeno-plesni večer, ki so ga poimenovali Silvestrski sijaj. Osemčlanski ansambel CelloArt, ki ga sestavljajo priznani violončelisti orkestra Slovenske filharmonije, na odru pa se jim bodo pridružili solisti Baleta SNG-ja Maribor v koreografiji Valentine Turcu.

V Cankarjevem domu pripravljajo več različnih dogodkov
Pester program pripravljajo tudi v osrednjem kulturnem hramu. V Gallusovi dvorani bo baletna predstava Romeo in Julija, v Klubu Cankarjevega doma bo nastopil trubadur Ibrica Jusić, v Linhartovi dvorani bo gostovalo novogoriško gledališče z opereto Peter Kušter, ljubitelje filma pa čaka Žarek ljubezni z Juliette Binoche v glavni vlogi. Že popoldne pa bo v galeriji Cankarjevega doma čajanka, na kateri bodo okušali čaje po receptih Alme Karlin. 1. januarja pa boste lahko prisluhnili novoletnemu koncertu orkestra in zbora Slovenske filharmonije.