Marko Sosič (1958–2021). Foto: BoBo
Marko Sosič (1958–2021). Foto: BoBo

Naslov slovesnosti je zastavljen kot posebna besedna igra na Sosičev roman Ki od daleč prihajaš v mojo bližino. Video so povezovala pričevanja prijateljev in sodelavcev. Ti so razmišljali o dediščini glasnika kulture in etičnih vrednot, ki je umrl 3. februarja letos v 63. letu starosti.

Sosiču so se skozenj poklonili vidni slovenski literarni ustvarjalci Vito Taufer, Aleš Berger, Dušan Šarotar in Goran Vojnović ter gledališčniki, kot so Lučka Počkaj, Janko Petrovec, Primož Forte, Radoš Bolčina, Matija Rupel, Nikla Petruška Panizon, Martina Mrhar, Breda Pahor in Valentina Repini.

O pokojnem ustvarjalcu pa so spregovorili tudi drugi njegovi prijatelji, poznavalci njegovega dela ter slovenski in tuji umetniki in kulturniki, med njimi Nataša Sosič, Guido Corso, Susanna Tamaro, Paolo Magelli, Irena Urbič, Aleš Doktorič, Janusz Kica, Ahmed Burić, Alessandro Mizzi, Ivan Zerbinati, Maurizio Zacchigna, Maria Grazia Plos in Adriano Giraldi.

Režiser skoraj uro dolgega videa je bil Radovan Čok, avtorica zasnove pa dramaturginja Diana Koloini. Montažo je izvedel Urban Košir, avtor glasbe je Piero Purich, producentka pa Mateja Zorn.

Roman Marka Sosiča je napisan tekoče, slogovno prečiščeno in barvito, na nekaterih mestih je njegovo pisanje že skoraj poezija v prozi. Foto: Založba Goga
Roman Marka Sosiča je napisan tekoče, slogovno prečiščeno in barvito, na nekaterih mestih je njegovo pisanje že skoraj poezija v prozi. Foto: Založba Goga

V videu je bilo mogoče slišati odlomke iz knjig Sosičevih knjig, med katerimi so bile Ki od daleč prihajaš v mojo bližino (založba Beletrina, 2012), Iz zemlje in sanj (založba Litera, 2011), Ballerina, ballerina, (prevajalka Darja Betocchi, založba Ibiskos, 2005), Tito, amor mijo, (prevajalka Darja Betocchi, založba Comunicarte, 2012), Balerina, balerina (založba Beletrina, 2017; prva izdaja Mladika, 1997), Kruh, prah (založba Goga, 2018). Vključili so tudi odlomka iz intervjujev, ki sta ga z njim naredili Patricija Maličev in Tina Kozin.

Sosič se je rodil 22. decembra 1958 v Trstu. Študiral na Akademiji za gledališče in film v Zagrebu, kjer je leta 1984 diplomiral iz režije. Nato je dolga leta deloval po številnih slovenskih in italijanskih gledališčih, v letih 1991–94 je bil umetniški vodja Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici, v letih 1999–2003 in 2005–09 pa umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Večkrat je opravljal delo selektorja slovenskega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje in bil med drugim tudi selektor za Teden slovenske drame v Kranju.

Bil je finalist za nagrado kresnik
Znan je tudi po svojih proznih delih. Za svoj roman Balerina, balerina (1997) je tako dobil tržaško nagrado Vstajenje, z romanom pa se je uvrstil tudi v krog finalistov za nagrado kresnik. V izboru za nagrado kresnik so bili tudi Kratki roman o snegu in ljubezni, roman Tito, amor mijo, ki je bil nominiran tudi za nagrado Prešernovega sklada, ter roman Ki od daleč prihajaš v mojo bližino. Zbirka kratkih zgod Iz zemlje in sanj je bila nominirana za najboljšo knjigo leta in uvrščena v ožji izbor za nagrado Fabula 2012.

Za svoje gledališko in filmsko ustvarjanje je prejel več nagrad kot tudi za svoje romane, ki so bili prevedeni v več svetovnih jezikov.