Veliko letošnjih dogodkov bo potekalo na prostem, saj želijo zajeti kar najširši krog občinstva. S festivalskimi razglednicami pa bodo skušali pritegniti tudi tiste Ljubljančane, ki ne živijo v samem središču mesta. Foto: BoBo
Veliko letošnjih dogodkov bo potekalo na prostem, saj želijo zajeti kar najširši krog občinstva. S festivalskimi razglednicami pa bodo skušali pritegniti tudi tiste Ljubljančane, ki ne živijo v samem središču mesta. Foto: BoBo
Klovnbuf
Kot je že v navadi, se na festivalu predstavljajo vrhunski, svetovno priznani umetniki sodobnega profesionalnega klovnovskega gledališča. Foto: BoBo
Klovnbuf
Klovnbufova karavana bo obiskala Mursko Soboto, Slovenj Gradec, Velenje, Izolo, Kamnik, Piran in Portorož. Foto: BoBo

Na 5. mednarodnem gledališko-klovnskem festivalu, ki bo v Mariboru, Ljubljani in še v nekaterih slovenskih mestih potekal do 7. junija, se bodo, tako kot na dozdajšnjih izdajah, predstavili vrhunski, svetovno priznani umetniki sodobnega profesionalnega klovnskega gledališča. Ker je festival uvrščen v program Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture (programski sklop Terminal 12), bo glavnina festivalskega programa potekala v Mariboru. Festival pa se bo selil tudi v Ljubljano, druga partnerska mesta EPK-ja 2012 in druge kraje po Sloveniji.
Tudi letos je program razvrščen v štiri sklope. V sklopu Klovnbufovega gledališča za otroke se bodo 26. in 27. maja v Lutkovnem gledališču Maribor predstavili Theater Kavardak (Rusija), Ibaccala Clown (Švica), Fraser Hooper (Nova Zelandija) in Zavod Bufeto. V sklopu Klovnbufovega gledališča za odrasle se bodo med 28. in 31. majem prav tako v Lutkovnem gledališču Maribor predstavili Jango Edwards (ZDA), Aleksej Mironov (Rusija), Paolo Nani (Italija) in Mikos (Rusija).
Klovnbufov laboratorij, delavnica klovnovskega gledališča, bo od 29. do 31. maja potekala na Drugi gimnaziji Maribor in od 1. do 3. junija v dvorani Stare pošte Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani. Vodil jo bo Yvo Mentens, predavatelj francoske klovnovske šole Le Samovar.
Potujoči del festivala Klovnbufova karavana bo med 23. junijem in 7. julijem obiskal Mursko Soboto, Slovenj Gradec, Velenje, Izolo, Kamnik, Piran, Portorož, zagotovo pa se bo na svoji poti ustavili še kje, saj se po besedah Danejeve ponekod še dogovarjajo za sodelovanje.
Klovnbuf predstavlja dve novosti
Festival uvaja letos dva nova programska sklopa; prvi je Klovnbufovo noro mesto, ki ga Zavod Bufeto pripravlja skupaj s francosko klovnovsko šolo Le Samovar in v okviru katerega bodo izvajalci poskrbeli za številne ulične klovnovske intervencije, akcije in klovnovske reprize. Potekal bo v Mariboru od 29. do 31. maja in v Ljubljani od 1. do 3. junija.
Drugi je Klovnbufov oder, ki bo ponudil vpogled v delo slovenskih ustvarjalcev klovnovskega gledališča in bo potekal v Slovenskem mladinskem gledališču. V tem sklopu bo mogoče videti predstavi Moja nit je rdeča Eve Škofič Maurer ter Ugriz Tine Janežič in Dušana Teropšiča, Zavod Bufeto pa bo se skupaj z mednarodnimi gosti predstavil s projektom Ultimativna tragedija.
Tu so še Klovnbufova šola za klovne in Vesele Klovnbufove ulice, Klovnbufovo mesto smeha pa bo ponudilo na ogled klovnovske predstave na zunanjih prizoriščih v Mariboru, Ljubljani in drugod po Sloveniji.