Lutkarja Jelena Sitar in Igor Cvetko iz Gledališča Zapik slovenske otroške prstne igre uprizarjata s pomočjo različnih lutkovnih tehnik. Foto:
Lutkarja Jelena Sitar in Igor Cvetko iz Gledališča Zapik slovenske otroške prstne igre uprizarjata s pomočjo različnih lutkovnih tehnik. Foto:
Trnuljčica (gledališče Fru-fru)
Predstava Trnuljčica je narejena za enega igralca. Marjan Kunaver sam animira in posoja glas kar dvanajstim pravljičnim junakom. Scenarij, priredbo in režijo podpisujeta Irena Rajh Kunaver in Marjan Kunaver, avtorica likovne podobe je Petra Petan, ki je poskrbela tudi za kostume lutk in skupaj z Marjanom Kunaverjem za izdelavo scene, za glasbo, izdelavo lutk in lutkovno tehnologijo je odgovoren Andrej Adamek. Zgodba o princesi, ki v gradu, obdanim s trnjem, zaspi za sto let, dokler je s poljubom ne prebudi princ, je namenjena otrokom od tretjega leta dalje. Foto: Žiga Koritnik
Predstava za odrasle Letimo lutkarsko umetnost kombinira z računalniško animacijo. Foto: NN

Dogajanje med 8. in 11. januarjem je umetniška vodja LGL Jelena Sitar Cvetko označila kot "polčas med dvema bienaloma Ustanove lutkovnih ustvarjalcev". Dnevi neinstitucionalnega lutkarstva pomenijo priložnost, da si občinstvo in strokovna javnost na enem mestu ogledata predstave, ki sicer v glavnem gostujejo po različnih koncih Slovenije in v tujini, njihovi ustvarjalci pa pripadajo različnim generacijam in umetniškim usmeritvam. Na program so skušali uvrstiti med seboj čim bolj različne predstave, zato lahko izbirate med vsem od miniaturnih prstnih lutk pa do marionet in namiznih lutk.


Kot prva bo danes ob 17.00 na velikem odru LGL na sporedu predstava Travnik čarobne lepote otroškega gledališča Potujoča hišica in Mestnega gledališča Ptuj. Domišljijsko razgibana predstava avtorice in režiserke Romane Ercegovič pripoveduje o vrednotah prijateljstva in plemenitosti srca ter obenem spodbuja otrokovo ustvarjalnost in zaupanje vase.

Od slovenskih ljudskih do bratov Grimm
Lutkovno gledališče Papelito bo jutri v Kulturnici na Židovski stezi 1 uprizorilo predstavo za odrasle Letimo, ki jo podpisuje Brane Solce. V soboto, 10. januarja, bo lutkovno gledališče Nebo prav tako v Kulturnici uprizorilo predstavo Zakaj pes teče za zajcem. Predstavo po slovenski ljudski pripovedki je režirala Ksenija Ponikvar. Na velikem odru LGL bo v soboto mogoče videti marionetno predstavo Trnuljčica gledališča Fru-Fru; klasično pravljico bratov Grimm je za lutkovni oder priredila in režirala Irena Rajh Kunaver.

Vsak (prst) je lahko junak
Hiša otrok in umetnosti bo na dnevih sodelovala s predstavo Devet mesecev, ki je nastala po knjigi Tatjane Lehenove Je Miška miška?. V režiji Katarine Aulitisove in Luba Piktorja jo bo na velikem odru LGL mogoče videti v nedeljo, 11. januarja. Prav tako v nedeljo bo v Kulturnici gostovalo gledališče Zapik s projektom Ku, ku, pravljice na prstih. Potujoče prstno gledališče je nov projekt gledališča Zapik Igorja Cvetka in Jelene Sitar Cvetko. Predstavljeni bosta dve lutkovni miniaturi: o hitrostnem tekmovanju med lisico in polžem ter o kozici, ki se na silo vseli v lisičjo hišo. Dneve bo na velikem odru LGL zaključila predstava gledališča Labirint Snežna kraljica, nastala po motivih H.C. Andersena in Ferija Lainščka.

O lutkah s teoretičnega vidika
Ob Dnevih neinstitucionalnega lutkarstva pa so v LGL napovedali tudi nov programski slop, Lutke ob kavi, ki bo namenjen predvsem tistim, ki se z lutkarstvom ukvarjajo profesionalno. Na prvem večeru v sklopu, ki bo v ponedeljek, 12. januarja, v mali dvorani LGL bo Zoran Srdić predstavil mednarodno delavnico lutkarja Gavina Gloverja, ki je bila lani poleti na Visoki šoli za lutkarstvo v francoskem Charleville-Meziersu, je še povedala Jelena Sitar Cvetko.