Uroš Kaurin kot didžej. Foto: Samoportret/Selffishstudios
Uroš Kaurin kot didžej. Foto: Samoportret/Selffishstudios

Druga dva dela Portretov bosta na sporedu v petek in soboto. Vsak večer bo voditeljica večera Desa Muck v družbi mladega didžeja (Uroš Kaurin) preizprašala tri goste.

Prvi večer bomo spoznali Petra (Marko Mlačnik), ki je zamenjal različne poklice, trenutno pa je na bolniškem dopustu; Veroniko (Marinka Štern), aktivno upokojenko; in Igorja (Blaž Šef), uveljavljajočega se gledališkega režiserja.

Protagonisti drugega dela so Filip (Robert Prebil), premožen nekdanji poslovnež; Esad (Primož Bezjak), delavec, ki mu Vegrad dolguje veliko vsoto denarja; in Irena (Maruša Geymayer-Oblak), blagajničarka v veleblagovnici.

Tretji večer bodo gledalcem svoje zgodbe zaupali Marija (Olga Kacjan), glasbenica in pevka; Marina (Mojca Partljič), ki je zamenjala vrsto različnih poklicev; in Tone (Matija Vastl), kirurg.

Pogovore s portretiranci je umetniška ekipa ustvarila na podlagi intervjujev, ki jih je z anonimnimi sogovorniki opravila dramaturginja predstave Uršula Cetinski. Njihova rdeča nit je sreča.

Taufer: Slovenci imamo težave s pojmom sreče
"Če bi mene kdo vprašal, ali sem srečen, bi zagotovo imel težave z odgovorom. Prav zato smo izbrali to temo, ker je tako široka, tako izmuzljiva. Slovenci imamo še posebej težave s pojmom sreče, ker vključuje zelo širok diapazon stvari. Angleži na primer imajo za srečo več izrazov, kot so 'happiness', 'luck', 'fortune', pa tudi v drugih jezikih je podobno. Ta naša sreča pa je nekaj metafizičnega, zelo izmuzljivega in neoprijemljivega, hkrati pa je ravno zaradi tega dobro izhodišče za pogovor o vsem, se nas zares dotika na intimni ravni," je pred premiero za STA povedal režiser Vito Taufer.

Igralci so pogovore prebrali, slišali pa ne
Uršula Cetinski pa je povedala, da so dramske osebe, nastale na podlagi intervjujev, seveda drugačne od posameznikov, ki so jih navdihnili. "Toda čisto pri vsakem od igralcev se je pojavil trenutek, ko so jih v nekaterih točkah izjemno dobro zadeli, čeprav jih niso nikoli v življenju videli," je poudarila.