Vstopnice za predstave bodo tokrat plačljive. Foto: EPA
Vstopnice za predstave bodo tokrat plačljive. Foto: EPA
Prešernovo gledališče
Samevalo gledališče v prihodnjih dneh zagotovo ne bo. Foto: RTV SLO
Ivo Barišič
Odprtje bo pospremila podelitev nagrad Združenja dramskih umetnikov. Za življenjsko delo je z odličjem Marije Vera nagrajen Ivo Barišič. Foto: SNG Nova Gorica
Mirjam Drnovšček
S festivalom širimo meje in želim si, da bi jih širili še naprej, je povedala Mirjam Drnovšček. Foto: Mare Mutić

V času festivala se bo zvrstilo več kot 30 dogodkov, od tega 20 gledaliških predstav. V mednarodnem programu bo sodelovalo šest tujih gledališč. Gledališči iz Švedske in Bolgarije sta na oder postavili dramo Simone Semenič 5fantkov.si, gledališče iz Avstrije se bo predstavilo z dramo Vinka Möderndorferja Tri sestre, gledališča s Tajvana, iz Japonske in Belorusije pa uprizarjajo besedila Evalda Flisarja Enajsti planet, Tristan in Izolda: Igra o ljubezni in smrti ter Kaj pa Leonardo?.

Kot je povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, letos festival znova premika meje, saj je program še bogatejši kot prejšnja leta. "Festival se širi in raste. Je drugi največji nacionalni gledališki festival in naša želja je, da bi postal pravi mednarodni gledališki festival, prepoznaven v tujini," je poudarila.

Mladi vabljeni na tečaj dramskega pisanja
Tudi letos bo organizirana delavnica dramskega pisanja, na katero je prijavljenih šest mladih avtorjev. Prav tako se nadaljuje tudi tradicija predstavitve besedil nominirancev za Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo, za katero se bodo letos potegovali Tamara Matevc z besedilom Aus Anstand - La siesta, Dušan Jovanović z besedilom Boris, Milena, Radko, Evald Flisar s Komedijo o koncu sveta in Ivo Prijatelj z Vrtom pred zoro.

Predsednica komisije za podelitev Grumove nagrade Diana Koloini je v beri prijavljenih 35 novih dramskih besedil ugotovila, da v aktualni dramski produkciji prevladujejo besedila, ki se ukvarjajo s problematiko današnjih nemirnih časov.

Podeljene bodo številne nagrade
Na sklepni slovesnosti, ki bo 8. aprila, bodo podeljene še Šeligova nagrada za najboljšo izmed osmih predstav tekmovalnega programa, nagrada občinstva, ki bo izbiralo tudi med petimi predstavami spremljevalnega programa, in bienalno Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji.

Vstopnice po novem plačljive
Tri izmed izbranih predstav bodo morali preseliti v Ljubljano, saj v Kranju ni dovolj velikega odra. Bo pa Prešernovo gledališče obsežen program letos lahko izpeljalo v krajšem času, saj se s pridobitvijo novega prizorišča spremljevalne predstave in dogodki selijo v Stolp Škrlovec. Po novem pa bo vstopnice za predstave treba plačati, saj je zmanjkalo pokroviteljev.

Začel se je Teden slovenske drame
Začel se je Teden slovenske drame