Festival ima letos prvič podnaslov - Tkanina mesta. To je širša tema, s katero organizatorji, društvo Ana Monro, vpenjajo festival in ulično gledališče v kontekst vsakodnevnega urbanega življenja, ki si ga tkemo posamezniki in ki dopušča raznovrstne podobe, interpretacije in akcije. Foto: Ana Monro
Festival ima letos prvič podnaslov - Tkanina mesta. To je širša tema, s katero organizatorji, društvo Ana Monro, vpenjajo festival in ulično gledališče v kontekst vsakodnevnega urbanega življenja, ki si ga tkemo posamezniki in ki dopušča raznovrstne podobe, interpretacije in akcije. Foto: Ana Monro
Ana Desetnica
Ano Desetnico v Krškem odpira ruski Teatr Miniatjur. Foto: Ana Monro
Kolektiv Narobov je pripravilo parodijo na turistične ekskurzije.
Kolektiv Narobov je pripravilo parodijo na turistične ekskurzije. Foto: Ana Monro
Ana Desetnica, Kranj
Ana Desetnica bo letos na ulice slovenskih mest privabila 42 skupin iz 12 držav. Foto: Ana Monro

Desetnico je na kranjskem trgu odprla predstava Kuhinja v izvedbi francoskih Maboul Distorsion, v Mariboru so si obiskovalci lahko na Grajskem trgu ogledali ulično predstavo Pot v tadam slovensko-ameriškega kolektiva 123!
Festival se v 17. izdaji prvič predstavlja s podnaslovom - Tkanina mesta, ki je po besedah vodje organizatorja festivala, Gledališča Ane Monro, Gora Osojnika širša tema, s katero vpenjajo festival in ulično gledališče v kontekst vsakodnevnega urbanega življenja, ki si ga tkemo posamezniki in ki dopušča zelo raznovrstne podobe, interpretacije in akcije.
Že festival uličnega gledališča je s svojo množico prizorišč in urbanih okolij svojevrstna tkanina mesta, pravi. Se pa seveda tkanine posameznih mest med seboj razlikujejo in za vsako mesto bo značilen drugačen poudarek, kar je bistvo Ane Desetnice. Druga rdeča nit letošnjega festivala so klovni in maske ter commedia dell'arte. Proračun letošnjega festivala brez sredstev lokalnih organizatorjev znaša 150.000 evrov.

V programu, ki bo prvič potekal v Krškem, organizatorji opozarjajo na plesno-cirkuško predstavo Ljubezenska blesologija v izvedbi hrvaških Kam hram, v Kranju pa na interaktivno ulično predstavo Kuhinja v izvedbi Maboul Distorsion iz Francije. V Novi Gorici, kjer se bo festival sklenil 8. julija, je Osojnik izpostavil vertikalni ples z multimedijo Vertigo v izvedbi slovensko-francoskega dvojca Vertigo, v Mariboru instalacijo Externet v izvedbi Fadunito in El burro dels jocs iz Španije, v Celju pa italijanski Faber teater s Parado, ki jo je označil kot mešanico commedie dell'arte in glasbe.
Ljubljanske ulice prizorišče Ljubezenskih zgodb
V prestolnici bo festival med 2. in 5. julijem ponudil štiri predstave, ki bodo konkreten mestni prostor preoblikovale v posebno doživetje - turistično uličnogledališko pohodno predstavo Ljubezenske zgodbe v izvedbi Gledališča Ane Monro, večmedijsko predstavo za poseben prostor Hodi mesto v produkciji Cone, Pocestnico - vodene oglede galerije na prostem v izvedbi Kud Ljud, in teatralično vodeni ogled mesta Le grand bog tur (with cheese) s Kolektivom Narobov.
V Ljubljani so v festival vključili tudi projekt Bošnjaške kulturne zveze Slovenije Mesto kultur. Na Ani Desetnici bodo tako predstavili Ljubljansko multikulturno pot, ki bo ponudila šest tematsko obarvanih vodenih ogledov po Ljubljani. Šugla je za Ano Desetnico pripravila predstavo Romeo in Julija. Shakespearovo zgodbo sta v slog commedie dell'arte z ekspresivnimi polmaskami prelila Alenka Marinič in Justin Durell, nastopajo pa člani četrte generacije študentov Šugle - šole uličnega gledališča.
Gledališče kot povezovalec obeh delov Krškega
V Kranju bo Ana Desetnica postala do 29. junija, ob tem pa sovpadla z drugimi projekti oživljanja ulic starega Kranja. Prvič je festival itinerar dopolnil s postankom v Krškem, kjer se ustavlja 1. in 2. julija. Po besedah koordinatorja in organizatorja kulturnih programov Kulturnega doma Krško Žige Kumpa, ki ulično umetnost vidi kot enega bistvenih vzvodov pri oživljenju prostorov v mestu, bo dogajanje potekalo v obeh delih mesta, s čimer želijo premostiti Savo in ju povezati. Pri pripravi programa so se povezali z lokalnimi ustvarjalci in jih vključili v festivalsko dogajanje.

Ana Desetnica, prvo ime uličnega gledališča
Ana Desetnica, prvo ime uličnega gledališča