Predstava marsikaj postavi na glavo. Foto: MMC RTV SLO
Predstava marsikaj postavi na glavo. Foto: MMC RTV SLO
Prihaja Vitez železnega srca

"Gledališka pravljica z grmenjem, škripanjem in močnimi udarci srca" je zgodba o otrocih, Vitezu in Princesi, ki pa sta drugačna od upodobljenih v klasičnih pravljicah. "Vitez, obseden s samim seboj in z nekakšnim nevidnim sovražnikom, nikoli ne sname oklepa in se ne sooči sam s seboj. Ko njegov oklep zarjavi, gre v akcijo princesa in ga reši," je pojasnila dramaturginja in avtorica besedila Ana Đokić. Kot pravi, ne sprejema tradicionalne črno-belega videnja sveta; njen vitez ni običajen, saj nima časa za dvorjenje, po drugi strani pa je princesa bolj junaška od njega.

A bolj kot emancipacija žensk ustvarjalce predstave zanima drugo sporočilo predstave, to je človeška osamljenost, potreba po prijateljstvu in igri. "Pri delu z otroki opažam, da otroci danes komunicirajo le virtualno, manjka pa jim neposredna komunikacija," pravi režiserka Svetlana Patafta.

Viteza upodablja ženska
Viteza na odru upodablja Barbara Jamšek, kar daje predstavi še en "ženski" pečat. Princesa Eleonora je Aja Kobe, glasba je delo Boštjana Narata. Avtorica likovne podobe je zagrebška akademska kiparka Ana Horvat, ki jo navdihuje predvsem animirani film, sceno pa sta oblikovala Branko Caserman in Lucijan Jošt.

Zgodbo je Đokićeva najprej napisala kot slikanico in pri otrocih in starših naletela na zelo dober odziv. V Sloveniji je bila že uprizorjena kot radijska igra.

Prihaja Vitez železnega srca