Festival Platforma/Performa poteka v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor in GT22 na devetih prizoriščih. V festivalsko dogajanje bo 30. 9. uvedel glasbeni performans ABCDE_F v režiji Saške Rakef in Jasmine Založnik v klubu KGB. Foto: http://www.platforma.plesnaizba.si/
Festival Platforma/Performa poteka v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor in GT22 na devetih prizoriščih. V festivalsko dogajanje bo 30. 9. uvedel glasbeni performans ABCDE_F v režiji Saške Rakef in Jasmine Založnik v klubu KGB. Foto: http://www.platforma.plesnaizba.si/
Brezplačna delavnica, na kateri bosta David Climent in Pablo Molinero razvijala performativna orodja udeležencev in njihove sposobnosti ustvarjalnega dela, je namenjena profesionalnim in neprofesionalnim igralcem in plesalcem ter vsem, ki jih zanima fizično gledališče. Foto: Rojobarcelona
Predstava Zelo dolgočasen komad raziskuje pričakovanje, napetost in obotavljanje, ki nastane v vmesnem času med dvema dogodkoma Foto: Paul Sixta

Od 1. Do 5. oktobra bosta prepletla svoje programske vsebine na Festivalu Performa/Platforma 2014 in iskala odgovore na zgoraj zastavljeno vprašanje, ki ga ustvarjalci v svojih projektih razširjajo na razmislek o tem, ali je umetnost ranljiva v vsej svoji umetniški formi in koliko si dovoli biti ranljiv umetnik.

Na več prizoriščih se bo zvrstilo 15 dogodkov, med drugim na odru Lutkovnega gledališča Maribor, na Štuku, na Vetrinjskem dvoru, v prostorih Plesne izbe in na Malem odru SNG Maribor.

Sodelovanje med dvema institucijama, Plesno izbo Maribor in Mladinskim kulturnim centrom MKC Maribor, je glede na vse nižjo finančno podporo tovrstnim festivalom in kulturnim projektom logična poteza. Poleg tega imata obe instituciji podobni konceptualni zasnovi, ki žanrsko nemalokrat prehajata ena v drugo: »Sodobni ples in performativna odrska umetnost se v svojem bistvu tako in drugače prepletata. Meje med tem, kaj je sodobna plesna predstava in kaj je tipični performans, so vedno bolj zabrisane,« meni Mojca Kasjak, umetniška vodja Platforme sodobnega plesa.

Platforma sodobnega plesa letos osmič zapovrstjo ponuja oder slovenskim in tujim ustvarjalcem, ki se, tudi v mednarodnem prostoru, ukvarjajo s sodobnim plesom. Performa, festival sodobnih performativnih praks, že 19 let združuje performanse z različnih nekonvencionalnih umetniških področij. »Osredotočamo se na neinstitucionalne umetniške projekte, ki preizkušajo meje žanrov in iščejo nove izraznosti in sporočilnosti. Zanimajo nas avtorji, ki razvijajo specifičen in lasten jezik, tudi onkraj meja določenega medija, s svojimi stvaritvami pa so prisotni tudi v mednarodnem prostoru,« poudarja Jasmina Založnik, umetniška vodja Performe.

Platforma sodobnega plesa, tudi letos z mednarodnim programom in poudarkom na profesionalni plesni sceni, omogoča predstavitev domačih in tujih ustvarjalcev na področju sodobne plesne umetnosti. Na letošnjem festivalu napovedujejo tudi dve premieri, ki bosta v Lutkovnem gledališču Maribor. Predstava z naslovom Zelo dolgočasen komad /Very boring piece je plesni projekt z mednarodno zasedbo v koreografiji Cristine Planas Leitao in Jasmine Križaj, Nova garda pleše pa je nov projekt v produkciji Plesne izbe Maribor.

»Vsako leto se trudimo posebno pozornost nameniti izobraževalnemu vidiku festivala, izpostavljam sodelovanje z Modul Dance - Plesna izba namreč že 4. leto izvaja mednarodni program Modul Dance, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi, zato so delavnice stalnica festivalske strukture,« dodaja Mojca Kasjak. Tokrat bodo v središče postavili delavnico fizičnega gledališča, na kateri bosta uveljavljena in večkrat nagrajena španska ustvarjalca David Climent in Pablo Molinero, ki delujeta pod imenom Loscorderos.sc, na delavnici predstavila svoje razumevanje gledališča kot ustvarjalnega dejanja in razumevanje performerja kot ustvarjalca.