Najbrž največje ime letošnjega festivala je hrvaška zasedba Prljavo kazalište. Foto: MMC RTV SLO
Najbrž največje ime letošnjega festivala je hrvaška zasedba Prljavo kazalište. Foto: MMC RTV SLO
Po mojem Slovenci … po motivih Giorgia Gabra je pripoved o človeku, ki trči v najrazličnejše situacije današnje stvarnosti. Boris Kobal skuša v njej razmisliti o našem vsakdanu in si ustvariti svoje mnenje, a se izkaže, da je to težko delo, saj se znajde v labirintu protislovij in hudomušnih rezultatov. Foto: BoBo

Osrednje prizorišče bo tudi tokrat odprto gledališču ob vznožju Pohorja, pestro dogajanje pa bo potekalo še drugod, med drugim na Glazerjevi domačiji in v parku.

Ruško naravno letno gledališče Pod goroj je bilo ob vznožju Pohorja zgrajeno leta 1932. Zadnjih nekaj let vsak konec avgusta gosti festival, ki v ta kraj z nekoč močnim industrijskim značajem prinaša bogato kulturno ponudbo.

Dogajanje bo letos potekalo vse do zadnjega dne avgusta. Za vstop v jesen s polno mero smeha so znova na sporedu gledališke komedije, med njimi premiera nove predstave Reporterja Milana Ona, Bivši in Džoni. V prihodnjih dneh se bo na glavnem odru zvrstilo tudi več koncertov, med njimi zasedb Katalena, MUFF, Ana Pupedan in Prljavo kazalište iz Hrvaške.

Pravljice za stare in mlade
Otroški oder bo ponujal glasbene in lutkovne predstave, oder Pohorska pravljica za otroke pa združeval pripovedovanje in ustvarjalne delavnice za otroke. Na Glazerjevi domačiji bodo pravljice namenjene odraslim, na njej pa bodo ponovno gostili literate in pravljičarje. Letošnje vodilo bodo pravljice o gradovih.

Etnozačimba
V želji, da festival zadiha v etnovzdušju, so že lani vključili v program koncerte z etnopridihom. Tokrat pa so ljubiteljski kulturi namenili poseben, Ljudski oder v Domu kulture Ruše.

V središču Ruš bo občinstvo nekaj dni zabavalo ulično gledališče, vzporedno bo potekal projekt CEZAMkult, namenjen ustvarjalnemu umetniškemu delovanju mladih. Fotografske, zgodovinske in likovne razstave bodo postavljene na petih razstaviščih.

Festival v festivalu: Kantfest
V okviru festivala letni oder Ruše poteka še festival kantavtorstva Kantfest, že 12. zapored. Na drevišnji predstavitvi mladih kantavtorjev bo strokovna žirija v sestavi Urška Čop Šmajgert, Katarina Juvančič, Jure Potokar, Gregor Bauman, Adi Smolar in Jani Kovačič izbrala letošnjo bronasto, srebrno in zlato kanto. V soboto bo Kantfest gostil angleške, irske in avstrijske trubadurje, v sredo pa se bodo pod naslovom Združene države poezije, ki povezuje glasbo in poezijo, predstavili domači in tuji glasbeniki in literati.

Ruški ponos
"Iskrena želja ustvarjalcev festivala je, da prireditev postane osrednji dogodek vseh Rušanov, da prikliče na plano vse, kar se ustvarjalnega in kakovostnega skriva v tem kraju, in da so vsaj v teh dnevih Rušani ponosni, da so Rušani, in da se v užitku in ustvarjanju družimo," je povedal Boštjan Lesjak iz zavoda Cezam, ki prireja festival.