Utrinek iz lutkovne predstave Romeo in Julija, ki jo je mogoče videti na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana
Utrinek iz lutkovne predstave Romeo in Julija, ki jo je mogoče videti na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana
Lutka
Zajec iz predstave Luknja po motivih Alice v čudežni deželi. Kot pravijo v LGL.ju, gre za "nadrealistično sonato", primerna pa je za nekoliko starejšo publiko. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana
Zvezdica zaspanka
Lutke iz predstave Zvezdica Zaspanka Mini Teatra. Foto: Miha Fras

Kot je ob tej priložnosti opozoril igralec animator Brane Vižintin, je pri nas še zmeraj zmotno razširjeno prepričanje, da so lutkovne predstave namenjene le otrokom. "Tudi če je predstava na sporedu ob 20. uri in je namenjena odraslemu občinstvu, bodo starši zraven pripeljali otroke," je opozoril. Po njegovem je tega vsaj deloma krivo tudi to, da je pri nas na voljo premalo kakovostnih lutkovnih predstav za odrasle. Študija lutkarstva v Sloveniji nimamo, na AGRFT-ju pa so šele pred kratkim uvedli predmet animacija.

In kaj bo na sporedu? V Hiši otrok in umetnosti v Art centru se bo čez dan zvrstilo pet lutkovnih predstav. Zjutraj bo na ogled Zimska pravljica, ki je nastala v produkciji Hiše otrok in umetnosti ter Lutkovnega gledališča Fru Fru. To bo uprizorilo še predstavo Vidkova srajčica, popoldne pa bo sledila uprizoritev Rdeče kapice v izvedbi Lutkovnega gledališča Zapik. Predstavi, ki bi morali biti v Lutkovnem gledališču Ljubljana, odpadeta zaradi bolezni v ansamblu.

Zvečer si bo bodo mladi in odrasli lahko ogledali Grimmovo kolo sreče v izvedbi skupine Artizani ter predstavo Vesele kosti-happy bones v produkciji Teatra Matite. Vse predstave so brezplačne.

Lutkovno gledališče Mariborbo zvečer uprizorilo predstavo Vitez železnega srca v režiji Svetlane Patafta, praznik bodo proslavili tudi v Lutkovnem gledališču Velenje, ki letos praznuje 20-letnico delovanja. Na prireditvi Pravljični poligon presenečenj bodo obiskovalce zabavali pravljični junaki iz predstav. Praznovanju se pridružujeta tudi KUD Franceta Prešerna in Lutkovno gledališče Konj, ki bosta lutkovne predstave ponudila v petek in soboto.

De Simone: Nikoli nisem pozabil lutke iz otroštva
Pobudnik praznika je nacionalni odbor mednarodne zveze lutkarjev UNIMA. Letošnjo poslanico je napisal italijanski lutkarRoberto De Simone, avtor slovenske poslanice pa je predsednik UNIME Slovenija, direktor in umetniški vodja Mini teatraRobert Waltl. De Simone je zapisal, da je njegovo lutkarsko pot zaznamovalo srečanje s Pulcinello, mehanično lutko, ki so jo poznali vsi otroci iz Neaplja in jo je bilo mogoče srečati na različnih koncih mesta: pri prodajalcih igrač, na sejmih in festivalih.

Lutke vsakomur ponujajo radost izražanja
Waltl pa je v svoji poslanici spomnil predvsem na zgodovino lutkarstva. Lutke so stare kot zgodovina sveta, lutkarstvo pa je najstarejša in najbolj razširjena oblika poučne zabave, ki so jo poznali že Stari Grki in Rimljani ter že pred njimi Kitajci in Egipčani.

Kot meni, je pomembno, da tudi danes otroke, starše in umetnike spomnimo, da so lutke "izrazno sredstvo, ki odpravlja blokade in ki vsakomur ponuja radost umetniškega izražanja".

Svetovni dan lutk
Svetovni dan lutk