Borštnikov prstan bo letos prejela prvakinja SNG-ja Drama Maribor Nataša Matjašec Rošker. Foto: BoBo/Miloš Vujinovič
Borštnikov prstan bo letos prejela prvakinja SNG-ja Drama Maribor Nataša Matjašec Rošker. Foto: BoBo/Miloš Vujinovič

Po novem so v tekmovalnem izboru predstave, ki so bile uprizorjene v koledarskem letu. Selektorica Vilma Štritof je izbrala največje mogoče število predstav, 12.

"Želimo, da festival v intenzivnem 14-dnevnem dogajanju predstavi poglobljen vpogled v aktualno stanje in razvojne trende slovenskega gledališča. Tuje prestave pa predstavljajo priložnost za slovensko občinstvo in slovenske gledališke ustvarjalce, da dobijo vpogled v delček aktualne, vznemirljive, visokokakovostne produkcije tujih gledališč. Vemo, da ni veliko priložnosti, da bi lahko na slovenskih odrih spremljali tujo gledališko produkcijo," je povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak.

V okviru spremljevalnega programa, ki poleg štirih tujih ponuja še osem slovenskih uprizoritev, bodo drevi na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor gostili italijanskega umetnika Pippa Delbona s predstavo Amore (Ljubezen). Festival bo znova stopil tudi izza gledaliških zidov; današnjo predstavo 410 kilometrov Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo uprizorili v Vinagovi kleti.

Sorodna novica Borštnikov prstan prejme Nataša Matjašec Rošker

Slavnostno odprtje festivala bo sicer v petek s predstavo La Tempesta (Vihar) režiserja Alessandra Serre v produkciji Stalnega gledališča iz Torina.

Poleg predstav bodo na festivalu potekali še pogovori o predstavah, predstavitve strokovne literature, razstave, koncerti in drugi dogodki. Letošnja novost je, da se je programski sklop Mlado gledališče in še nekaj preddogodkov odvilo že maja.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, pred dvema letoma pa so ga na pobudo Novaka prestavili na začetek poletja. Razlogov za prestavitev je bilo več. "V prvi vrsti so notranje-organizacijski, ker se je festival podaljšal na 14 dni, zasedel vsa odrska prizorišča v matični hiši ter s tem v jesenskem času znatno posegel v aktivnosti, ki jih takrat izvajajo druge organizacijske enote SNG Maribor," je pojasnil Novak.

Zadnjič je festival potekal oktobra v letu 2020, ko je bil zaradi ukrepov ob covidu-19 predčasno prekinjen. Nadaljeval se je konec pomladi naslednje leto in takrat se je izkazalo, da je to ugodnejši termin. "Tuje gledališke skupine so že vrsto let opozarjale, da so gostovanja, ki so pomemben del Borštnikovega srečanja, mnogo lažje izvedljiva v času ob koncu gledališke sezone. In tudi slovenska gledališča so bolj naklonjena temu terminu, ker ne posega v čas, ko pripravljajo drugo premiero v sezoni, kar se je dogajalo jeseni, ampak se festival zgodi ob izteku gledališke sezone, ko lažje načrtujejo gostovanja in svojo prisotnost na festivalu," je še povedal Novak.