. Organizatorji festivala Dance Open so rusko premiero baleta po Ibsenovi pesnitvi na Griegovo romantično glasbo so organizatorji festivala označili za najbolj vznemirljiv dogodek festivala. Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor
. Organizatorji festivala Dance Open so rusko premiero baleta po Ibsenovi pesnitvi na Griegovo romantično glasbo so organizatorji festivala označili za najbolj vznemirljiv dogodek festivala. Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor
Peer Gynt
Naslovno vlogo bo v predstavi Peer Gynt odplesal zvezdnik Mariinskega gledališča Denis Matvijenko. Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor

Naslovno vlogo bo odplesal zvezdnik Mariinskega gledališča Denis Matvijenko, organizatorji pa predstavo napovedujejo kot najvznemirljivejši dogodek festivala.

Na festivalu, na katerem predstavljajo aktualna sodobna koreografska dela, ki na odru odstirajo golo dušo človeškega bitja 21. stoletja, se je med drugim predstavil že Dunajski državni balet, ki je uprizoril dela koreografov Jiržija Bubenička (prejšnji teden je ljubljanski balet z njim na oder postavil dramski balet Doktor Živago), Paula Lightfoota, Sola Leona in Stephana Thossa. Prvaki Royal Balleta iz Covent Gardna Sarah Lamb, Matthew Golding in Gary Avis so z baletnim ansamblom iz Perma 18. in 19. aprila nastopili z Romeom in Julijo v koreografiji Kennetha MacMillana in tako počastili 125-letnico rojstva Sergeja Prokofjeva. Balet Semperopere iz Dresdna pa se bo danes predstavil z dramskimi baleti treh vodilnih sodobnih koreografov - Ratmanskega, Ekmana in Lidberga.

Mariborski balet bo Peera Gynta, pustolovsko koreografsko zgodbo o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, da bi našel samega sebe, predstavil v soboto.

Pod Clugovim mentorstvom
Na festivalu posvečajo posebno pozornost izobraževanju mladih generacij plesalcev, saj je ples ena izmed najhitreje razvijajočih se in dinamičnih umetnosti, kjer se znanje prenaša z učitelja na učenca. Svoj masterclass bo na festivalu imel tudi umetniški direktor mariborskega baleta, ki so ga označili za mojstra baletne mistifikacije.

Festival Dance Open se sklepa 25. aprila z gala baletnim koncertom največjih baletnih zvezd z vsega sveta, poseben vrhunec pa bo redek nastop legendarnega plesalca Manuela Legrisa, ki je zadnja leta umetniški direktor dunajskega baleta. Celoten dogodek tradicionalno poteka v znamenitem Aleksandrinskem gledališču, ki letos slavi že svojo 260. sezono. Njegova bogata zgodovina sega v čas carice Elizabete, ki je 30. avgusta 1756 z dekretom naročila ustanovitev prvega profesionalnega gledališkega ansambla.