Producenta Pekinpah in Via Negativa že v spremnem besedilu opozarjata, da je v šesturnem performansu, ki ni participatorne narave, prisotna tudi golota. Premiero je doživel leta 2018. Foto: Urška Boljkovac/Kino Šiška
Producenta Pekinpah in Via Negativa že v spremnem besedilu opozarjata, da je v šesturnem performansu, ki ni participatorne narave, prisotna tudi golota. Premiero je doživel leta 2018. Foto: Urška Boljkovac/Kino Šiška
Sorodna novica Magija šesturne intenzivnosti prisotnosti

Performerski dvojec Leja Jurišić in Marko Mandić se v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić v šesturnem performansu Skupaj ukvarja z vprašanjem, "kaj pomeni biti skupaj in kako biti skupaj?" Performans je na 9. bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica prejel nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne komisije, na 53. Borštnikovem srečanju pa nagrado za najboljšo uprizoritev pretekle sezone ter nagrado po presoji žirije. Nagrajevana in kritiško hvaljena predstava je minuli konec tedna v Sarajevu gostovala v okviru Art Festivala Zvrk.

Policisti sarajevskega kantona so se na prizorišču sobotnega dogajanja okrog 22.00 oglasili zaradi klicev meščanov, performans pa nato prekinili, ker dogodek ni bil prijavljen v skladu z zakonom o javnem zbiranju v Kantonu Sarajevo. Proti organizatorju bodo sprožili postopek zaradi kršenja omenjenega zakona, Marku Mandiću pa je sodnik za prekrške naložil globo zaradi kršenja javnega reda in miru. Denarno kazen je igralec že poravnal, je še poročal portal Radio Sarajevo.

Sorodna novica Leja Jurišić & Marko Mandić: vsak zase in vseeno skupaj

Marko Mandić je v odzivu za N1 pojasnil, da predstava ni bila prekinjena v času njegove golote, pač pa pozneje. “Nekateri so imeli težave, saj predstava vključuje tudi goloto,” je povedal, a dodal, da je policija z vsemi vpletenimi ravnala korektno.

Direktorica festivala: Dogodek "ni bil primeren" za glavni trg
Direktorica festivala Jasmina Prolić se je meščanom javno opravičila za "vznemirjenje in motnjo", ki ju je performans morda vnesel v njihova življenja. "Z zavedanjem, da se ta performans izvaja na ulicah po Sloveniji in drugih evropskih državah, pa tudi na podlagi ugleda akterjev sem predstavo povabila v Sarajevo, ne da bi se informirala o njeni vsebini. Priznavam svojo napako in se strinjam, da to ni bil primeren dogodek za glavni trg," je zapisala v izjavo za javnost.

Performans "je predvsem praktična 'vaja' v prisotnosti, odzivnosti, vzdržnosti in odločenosti – performersko in človeško dejanje par excellence," je v recenziji predstave leta 2018 za MMC zapisala kritičarka Nika Arhar, ki jo je opredelila še kot "enega najpomembnejših domačih uprizoritvenih dogodkov tega časa".

"Če sem (pre)drzna, lahko rečem, da poskušamo iznajti novo odrsko govorico," je pred krstno izvedbo performansa pred leti za MMC povedala Leja Jurišić. "Gre seveda za performans, ampak gre za mešanico različnih jezikov oziroma izražanj. Raziskovali smo tudi učinek na gledalca, ker pri tem performansu ne gre za klasično dramaturgijo, ampak ciklično dramaturgijo. Posledično nas je zanimalo tudi, na kateri ravni pri gledalcu bomo učinkovali, miselni, čutni in kdaj se bodo te ravni prenašale iz telesa v misel ali obratno."

Na prihodnje izvedbe performansa dogodek v Sarajevu ne bo vplival, je potrdil Mandić.

Predstava Marka Mandića in Leje Jurišić pred Narodnim gledališčem v Sarajevu
Leja Jurišić, Marko Mandić: Skupaj