Strokovna žirija je matička za najboljšo predstavo v celoti podelila predstavi Dvanajst jeznih mož Reginalda Rosa v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Žirija v sestavi Ana Perne, Jure Novak in Janez Škof je prepričana, da gre za predstavo, ki odločno briše meje med ljubiteljskim in profesionalnim in si poleg matička zasluži tudi vso pozornost javnosti.

Predstava Dvanajst jeznih mož je nastala v režiji Ire Ratej. Foto: Šentjakobsko gledališče/B. Slana
Predstava Dvanajst jeznih mož je nastala v režiji Ire Ratej. Foto: Šentjakobsko gledališče/B. Slana

Tudi matiček za moško vlogo je iz iste predstave, saj so ga namenili Bojanu Vistru za vlogo porotnika.

Blaznost in preboj pete stene

Žirija je podelila še matička za odrsko norost ali blaznost igre predstavi Blaznost igre, ki jo je na oder postavila skupina Hlodi, KUD Franca Kotarja Trzin. Podelili so tudi matička za preboj pete stene, ki ga je za vlogo v tej isti predstavi prejel Anže Zupanc.

Tudi dve posebni priznanji

Na sobotnem dogodku so podelili še dve posebni priznanji. Za moško vlogo ga je prejel Klemen Langus za upodobitev Vladimirja v predstavi Čakajoč Godota v izvedbi Gledališča 2B, Društvo Gledališče Bohinjska Bistrica. Posebno priznanje za žensko vlogo pa je šlo v roke Anke Eržen za vlogo Marthe Brewster v predstavi Arzenik in stare čipke, ki jo je uprizorila skupina Teater JJ, Kulturno društvo Janeza Jalna Notranje Gorice.

Izčiščena in estetska vizualna podoba predstav
Državna selektorica Ana Ruter, ki je izmed dvajsetih predstav, ki so prišle skozi sito regijskih srečanj, izbrala sedem tekmovalnih, je poudarila, da gledališke skupine kažejo do svojega dela resen, premišljen in ambiciozen pristop in ne podcenjujejo gledališkega občinstva. Predstave po njenih besedah odlikujeta veliko število sijajnih igralskih kreacij ter izčiščena in estetska vizualna podoba predstav, prav vse pa delujejo izjemno celovito.

58. Linhartovo srečanje je organiziral JSKD v sodelovanju z občino Postojna. Foto: JSKD
58. Linhartovo srečanje je organiziral JSKD v sodelovanju z občino Postojna. Foto: JSKD

Vrhunskost tukajšnjega ljubiteljskega gledališča
Letošnji izbor sta odlikovala tudi pester nabor besedil in njihova žanrska raznolikost, saj so bile na sporedu tako drame kot komedije, poleg klasičnih besedil pa tudi dela sodobnih slovenskih avtorjev.

58. Linhartovo srečanje je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z občino Postojna, in kot so sporočili, je ta dogodek znova pokazal vrhunskost našega ljubiteljskega gledališča. Navdušenja ni skrivalo niti zvesto občinstvo tega srečanja, ki je na vseh predstavah močno napolnilo dvorano Kulturnega doma Postojna.

Osrednji matiček v roke Dvanajstih jeznih mož