Po motivih ene izmed zgodnejših renesančnih komedij Gl'ingannati (Prevarani) je nastala majhna, a glasbeno in kostumsko razkošna komedija, v kateri je ves čas v ospredju 'kako', torej način uprizarjanja, piše na spletni strani gledališča. Foto: Barbara Čeferin/MGL
Po motivih ene izmed zgodnejših renesančnih komedij Gl'ingannati (Prevarani) je nastala majhna, a glasbeno in kostumsko razkošna komedija, v kateri je ves čas v ospredju 'kako', torej način uprizarjanja, piše na spletni strani gledališča. Foto: Barbara Čeferin/MGL
Avtorski projekt petih priznanih mam in igralk je komedija za vse slovenske matere. Članica zasedbe Ana Urbanc (druga z leve) je navdušila žirijo 24. festivala Dnevi komedije. Foto: SiTi Teater BTC
Gašper Tič blesti tako v Prevarah kot v Švejku. Foto: Jaka Ivanc/MGL
Najžlahtnejša komedija z domačih odrov

Strokovna žirija Dnevov komedije 2015 pod okriljem SLG-ja Celje, ki so jo sestavljali dramska igralka in svetovalka za govor Alida Bevk (predsednica), dramaturginja in prevajalka Alja Predan in direktor Zgodovinskega arhiva Celje Borut Batagelj je soglasno sprejela odločitev.

Žlahtna komedijantka leta 2015 je Ana Urbanc, ki se je izkazala z vlogo Lize v uprizoritvi Mame v produkciji Krekerja in SiTi Teatra BTC. "Ana Urbanc v vlogi Lize nosi komedijsko nehvaležen kontrapunkt drugim dramskim osebam. Dovršeno preigra karakter hladne in nepristopne poslovne ženske, ki materinsko vlogo zavestno potiska v ozadje, in jo razvije v ranljivo čutečo osebo. Igralka z globokim zavedanjem svoje prezence vlogo oplemeniti in ji omogoči velik značajski razmah," piše v utemeljitvi žirije.

Žlahtni komedijant leta 2015 je Gašper Tič, nagrajen je za številne igralske premene v uprizoritvi Prevare v produkciji MGL-a in za vlogo Oberlajtnanta Lukaša v uprizoritvi Švejk v produkciji MGL in Gledališča Koper: "Gašper Tič z izjemnim komedijskim darom zlahka preigrava pahljačo povsem različnih vlog. Z lahkoto izstopa iz dramskega gradiva in neposredno nagovarja publiko s spretnimi improvizacijskimi prebliski. Čut za komičnost virtuozno izraža tudi skozi različne jezikovne zvrsti in sloge, kar njegove like v obeh uprizoritvah še dodatno oplemeniti."

Žlahtni režiser leta 2015 je postal Jaka Ivanc za uprizoritev Prevare v produkciji MGL-a. "Jaka Ivanc vzpostavi natančen in duhovit režijski rokopis, ki ga spretno izrabi za moderno uprizarjanje replike commedie dell'arte. Njegov avtorski kod pri tem ne ostaja linearen, temveč omogoča razgibane prehode med tekstom in improvizacijo, med odrom in zaodrjem. Gledališki svet postane eden izmed glavnih elementov komičnega, v središču pa vendarle ostaja igralec kot osebnost, na katerega se nizajo številni raznovrstni in kontrastni dramski liki," so utemeljili njegovo nagrado.

Žlahtna komedija leta 2015 tako po izboru žirije kot občinstva so "celostna komična mojstrovina" Prevare Jere Ivanc v produkciji MGL-a. "Izjemno gledališko besedilo Jere Ivanc se navdihuje po antični komediji, hkrati pa ohranja živo vez z današnjim časom. Prevare odlikujejo inventivna režija, homogen in uigran igralski ansambel, razkošna in duhovita likovna zasnova ter živa glasba. Šest igralcev v hipnih transformacijah preigra štirinajst različnih zahtevnih vlog, ki v interakciji z občinstvom vzbujajo smeh in zadovoljstvo. Prevare s svojo žlahtnostjo zlahka zapeljejo in prevarajo tudi najbolj zahtevnega gledalca," so menili žirantje.

Festival, ki je potekal tri konce tednov od četrtka do sobote, je po podelitvi nagrad sklenil Jure Ivanušič z glasbeno monokomedijo Od tišine do glasbe. V slabem mesecu dni so ljubitelji gledališča na Velikem odru SLG-ja Celje videli devet odličnih komedijskih uprizoritev – osem tekmovalnih in zaključno predstavo. Predstave so bile dobro obiskane, občinstvo pa je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom, so sporočili zadovoljni organizatorji.

Najžlahtnejša komedija z domačih odrov