V projektu sodeluje še 20 performerjev, skupina Siddharta pa z drugimi glasbeniki ustvarja glasbeno rdečo nit celotnega sporočila detonacije. Foto: APT
V projektu sodeluje še 20 performerjev, skupina Siddharta pa z drugimi glasbeniki ustvarja glasbeno rdečo nit celotnega sporočila detonacije. Foto: APT
ČlovekA z bombami
APT deduje ime prvega slovenskega avantgardista, Antona Podbevška, ki je bil z interpretacijo svoje pesniške zbirke, Človek z bombami, tudi prvi slovenski performer in v duhu futurističnih happeningov avtor prvih soarej v slovenskih scenskih praksah. Podbevšku v slovenski avantgardi sledi Srečko Kosovel s Konsi in Integrali. Foto: APT
Anton Podbevšek
Anton Podbevšek se je po izidu zbirke Človek z bombami zavil v pesniški molk vse do šestdesetih let, ko ga je ironično rojstvo slovenskega modernizma spodbudilo k razmišljanju o nikoli uresničeni ponovni izdaji Človeka z bombami. Foto: Wikipedia

Projekt je zasnoval in ga režiral Matjaž Berger, ki se z njim poklanja dvema slovenskima avantgardistoma 20. stoletja - Antonu Podbevšku in Srečku Kosovelu. Po režiserjevih besedah projekt na horizontalni ravni - skozi detonacije glasbenega kolektiva Siddharta - sproža in artikulira miselni in estetski dvoboj obeh avantgardistov, na vertikalni ravni pa performerji - gibalci, intermedijski umetniki, športniki - teoretsko komentirajo čas po postpostmoderni in iščejo novo dobo in status elitnega nasproti množičnemu. Ker gre za eksperiment brechtovske provenience, sta potujitev časa in prostora ter participacija emancipiranega gledalca notranja pogoja detonacije, podnaslova, ki v sebi skriva arzenal, glasbo, nacijo.
Predstava na odru poleg Siddharte povezuje približno 20 nastopajočih in izumlja nov žanr oziroma detonacijo, eksperiment Brechtovskega porekla s potujitvijo časa in prostora, pri katerem bodo dejavni tudi gledalci.


Potegujte se za brezplačne vstopnice
Projekt bo Rock Otočec uvedel dan pred uradnim začetkom festivala, 26. junija, na sporedu pa bo tudi dan za tem. Ob tej priložnosti podarjata APT Novo mesto in MMC šest vstopnic za ogled projekta - po dve za premierno uprizoritev, dva srečneža pa bosta prejela po dve vstopnici za ponovitev 27. junija.
Po elektronski pošti ste nam do četrtka, 21. junija, do 15.00 poslali odgovor na vprašanje 'V kateri založbi je leta 1925 izšla Podbevškova zbirka Človek z bombami?' in se potegujte za svoj par vstopnic. Med odgovori, ki so prispeli do omenjenega datuma, smo izžrebali tri dobitnike po dveh vstopnic za omenjeno predstavo. Ne pozabite pripisati imena in priimka ter telefonske številke.

Po dve vstopnici prejmejo:

Za premiero 26. junija:
Janja Primožič
Za ponovitev 27. junija:
Ana Petrovčič
Patrik Holz



Frontman Siddharte Tomi Meglič pravi, da bodo v predstavi s sodobnim glasbenim slogom povzeli poezijo avantgardistov Podbevška in Kosovela. Ker za to ne zadostujejo ustaljena glasbila zasedbe, tem dodajajo še elektronsko in digitalno glasbeno opremo, klasični rockovski nastop pa bodo nadgradili operni pevki Yebuah Tiran in Katja Kovalinka, godala in zbor.
Poleg glasbenikov v predstavi nastopajo igralci Pavle Ravnohrib, Borut Veselko, Nina Rakovec, Petra Govc in Akira Hasegawa ter radijski voditelj Jure Longyka. Soavtor Siddhartine glasbe je Peter Penko, kostume za predstavo pa je oblikoval Alan Hranitelj.
Naslov predstave se naslanja na pesniško zbirko Človek z bombami, ki jo je Anton Podbevšek končal že leta 1919, vendar je izšla šele šest let pozneje. Zbirka obsega devet pesmi in cikel pesmi, v katerih se pesnik odmika od klasičnega sloga, pesmi in njihova vsebina pa delujejo zaradi tega neurejeno. Zbirka pesnika, ki je imel zaradi spornega urednikovanja socialističnega glasila Naprej težave najti založnika zanjo, je pozneje predstavljala zgled številnim drugim slovenskim pesnikom, zlasti Srečki Kosovelu.