Tudi letos bodo Mladi levi prvi večer rjoveli na tradicionalni zabavi. Glasbo bosta vrtela DJ Bakto (Tetkine radosti) in DJ Udo Brenner (Zeleno sonce). Foto: Miran Kambič
Tudi letos bodo Mladi levi prvi večer rjoveli na tradicionalni zabavi. Glasbo bosta vrtela DJ Bakto (Tetkine radosti) in DJ Udo Brenner (Zeleno sonce). Foto: Miran Kambič
Noč krtov
Predstava ob odprtju Noč krtov, trenutna uspešnica gledaliških in festivalskih odrov, je "basen brez nauka". Njen avtor je Philippe Quesne, ustanovitelj Vivarium Studia v Parizu, ki združuje umetnike z različnih področij, avtor številnih predstav, urednik, avtor prostorskih intervencij, instalacij in tudi direktor Théâtra Nanterre-Amandiers. Foto: Bunker
Penny Arcade
Penny Arcade je zvezda Warholove Tovarne: njene predstave, pesmi, teksti in javna pojavljanja so zmes dovtipnosti, humorja in pronicljivega razumevanja človeške biti. Polna je enovrstičnic, kot so »Povprečnost je nova črna« (Mediocrity is the new black.), »Upanje ubija« (Hope is a killer.), »Nimam otrok. Ne jemljem talcev.« (I didn’t have children. I don’t take hostages.). Foto: arhiv Penny Arcade

Poleg umetniškega dela bo festival letos ponudil več prostora za razmislek, debate, sprehode ter raziskovanje mikrokozmosov kot potencialnih prostorov za spremembe, obljubljajo organizatorji.

Nevenka Koprivšek, umetniška direktorica zavoda Bunker, ki festival organizira, je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da se v aktualnih težkih časih, polnih negotovosti, tudi v luči begunske krize in tega, da ne veš, kje in kdaj bo naslednji teroristični napad, ljudje radi zatekajo v neko zavetišče, zaklon. Celoten festival bo tako v znamenju "krtove dežele", kar napoveduje tudi otvoritvena predstava Philippa Quesna Noč krtov, v ospredju pa bodo tudi zgodbe.

Dodala je, da se tako umetniki kot v zavodu Bunker ne prepuščajo "resignaciji in obupu". Festival Mladi levi bo letos sestavljen iz treh delov.

Prvi bo vključeval predstave, instalacije in intervencije v javnem prostoru, drugi del bo namenjen razmisleku o koraku nazaj, saj nas po besedah Nevenke Koprivšek ravno današnji čas sili v to, da najdemo neke "svetlobne razpoke", ki bi nam omogočile drugačen vpogled v prihodnost. Tretji del bo laboratorij, v sklopu katerega se bo izbrana ekipa umetnikov iz antropocentričnega pogleda usmerila k naravi.

Otvoritvena predstava je festivalska uspešnica
V Quesnovi predstavi Noč krtov nastopajo veliki krti, ki živijo kot ljudje. "Tudi Quesne se zateka v votlino, v podzemlje, v svet pozabljenih, spregledanih. Pravi, da je teater nekakšna umetnost votline," je povedala Nevenka Koprivšek. Po predstavi bodo organizatorke festivala goste povabile na tradicionalni ples. Med vrhunci festivala bo tudi gostovanje priznane ameriške underground ustvarjalke Penny Arcade s predstavo Hrepenenje traja dlje.

Festival vsako leto na več lokacijah po Ljubljani združi umetnike z vseh vetrov. V Belgiji živeča portugalska umetnica Maria Lucia Cruz Correia bo na primer v projektu Skupne sanje po enega gosta popeljala na izlet s pedalinom in z njim izumljala prihodnost. V tandemu z Benjaminom Verdonckom bo izvedla projekt Skrivni eksperimentalni observatorij za globalne zadeve. Med zanimivejšimi bo mlada sodobna indijska umetnica Mallika Taneja, ki bo v predstavi Bodi previden problematizirala odnos med načinom oblačenja žensk in nasiljem.

Kolektiv Beton Ltd. ne more drugače
V sklopu festivala bo 26. avgusta v športni dvorani Tabor premierno uprizorjena nova predstava Beton Ltd. Ich kann nicht anders. Branko Jordan iz kolektiva, ki ga tvorita še Katarina Stegnar in Primož Bezjak, je napovedal: "Želimo si, da bi bila za gledalca izjemno voajeristična. Radi bi dosegli določeno točko iskrenosti, predvsem pa neizprosnosti znotraj nas samih ter podali neki vpogled v mentalno zmedo, v kateri živimo."

Slovenska skupina No!training Lab bo na festivalu uprizorila predstavo Variacije na Počasnost: Time Out 2., nastalo v raziskovalnem in ustvarjalnem procesu, ki ga je začela Katja Legin. V njem so se priznani plesalci, koreografi in performerji spustili v dialog z romanom Milana Kundere Počasnost.

Hrup pod morsko gladino
Umetnika Robertina Šebjanič in Miha Ciglar bosta združila moči za instalacijo Subakvatična zvočna krajina, za katero sta ozvočila hrup, s katerim ljudje ogrožamo morsko podvodno življenje, in ta bo razstavljena v preddverju Stare mestne elektrarne. Letošnji glasbeni gost bo gangsta raper iz Ajdovščine Smaal Tokk.

Pomemben del letošnjih Mladih levov bo dvodnevna mednarodna konferenca Nove politične mitologije in umetnost, podnaslovljena Pripravljeni na spremembe. "Konferenca se bo osredotočila predvsem na to, kaj so nove politične mitologije in ali so sploh mogoče," je povedala Alma R. Selimović, ki bedi nad projektom.

Mlade leve bo 28. avgusta sklenila predstava Suita št. 2, ki jo podpisuje Joris Lacoste.