Glavni program, ki bo namenjen prevpraševanju lastne identitete, so uvrstili velike produkcije. Okrog njega so zgradili dodatni program manjših eksperimentalnih projektov, ki so ga poimenovali Mladinsko_Lab. Foto: http://www.theatre-architecture.eu/
Glavni program, ki bo namenjen prevpraševanju lastne identitete, so uvrstili velike produkcije. Okrog njega so zgradili dodatni program manjših eksperimentalnih projektov, ki so ga poimenovali Mladinsko_Lab. Foto: http://www.theatre-architecture.eu/
SMG
Z novo sezono se spreminja tudi celostna vizualna podoba gledališča. Foto: SMG

Injac obljublja, da bo gledališče v novi sezoni ponudilo moderen in dinamičen program, ki se bo razlikoval od dogajanja v drugih gledališčih.

Sezona 2015/16 bo razdeljena na tri programske enote. V glavni program, ki bo namenjen prevpraševanju lastne identitete, so uvrstili velike produkcije. Okrog njega so zgradili dodatni program manjših eksperimentalnih projektov, ki so ga poimenovali Mladinsko_Lab.

Namen novega programskega sklopa je razširitev repertoarne ponudbe SMG-ja in odprtje novega prostora, v katerem se bodo različne gledališke discipline srečevale in prepletale z drugimi umetniškimi izrazi. Programska enota Mladinsko dialog pa bo ponudila izobraževanja in predavanja. Kot je še izpostavil Injac, se z novo sezono spreminja tudi celostna vizualna podoba gledališča.

Vrnitev Oliverja Frljića
V glavnem programu bo kot prva premierno uprizorjena predstava Kompleks Ristić, ki jo bo režiral Oliver Frljić. Frljić bo v predstavi, ki jo pripravljajo v koprodukciji s HNK Rijeka, BITEF Beograd in MOT Skopje, "kompleksni gledališki terorizem Ljubiše Ristića s forenzično režijo ponovno dal na rentgen in vidmarjanski del slovenske gledališke elite spravil v obup".

Sledila bo predstava Drame princes Elfride Jelinek. Režijo bo prevzel Michal Borczuch, eden najpomembnejših poljskih režiserjev mlajše generacije. Po besedah dramaturga Tomaža Toporišča bo to prva uprizoritev Jelinekove v SMG-ju. Kot je še dejal, gre za zelo berljivo, inteligentno besedilo, ki predstavlja "antipod Shakespearovih kraljevskih tragedij".

Butnskala Emila Filipčiča in Marka Derganca bo tretja predstava, ki bo v novi sezoni zaživela na odru, in sicer v režiji Vita Tauferja. Po Toporišičevih besedah predstava skozi optiko 80. let preteklega stoletja relevantno spregovori tudi o današnjem času. Predstavo, ki bo sledila radijski igri, filmu in stripu, bodo na oder postavili v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj.

Sledil bo Janez Janša v Mladinskem, nato pa igra Nov komad Simone Semenič, ki jo bo režiral Sebastijan Horvat. Kot je pojasnil Injac, gre za parafrazo projekta Dušana Jovanovića Žrtve mode bum-bum iz leta 1975 v SMG-ju, ki je bil v času nastanka prelomen za gledališče.

Program Mladinsko_Lab vključuje igro Hura Nosferatu Andreja E. Skubica v režiji Simone Semenič, Norčevanje teme nemškega dramatika Wolframa Lotza v režiji mladega režiserja z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Tina Granbarja, hibridni javni dogodek na presečišču med gledališko predstavo, koreografijo, družabno igro in happeningom Communitas na izpitu ter interaktivni glasbeni performans ÜberŠkrip Jelene Rusjan.