Predstava je interno premiero doživela 26. marca, na predvečer svetovnega dneva gledališča, ko so bila gledališča zaradi epidemiološke situacije še zaprta. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Predstava je interno premiero doživela 26. marca, na predvečer svetovnega dneva gledališča, ko so bila gledališča zaradi epidemiološke situacije še zaprta. Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Napisalo ga je osem priznanih slovenskih dramatičark in dramatikov, režiral pa Luka Marcen, so sporočili iz kranjskega gledališča.

Sorodna novica Igralci Prešernovega gledališča bodo interpretirali slovenske dramatike

Popolnoma nov uprizoritveni format je v tistem času nastal kot spletni izbruh ustvarjalnosti, "ki skozi intimne zgodbe posameznikov poskuša ujeti drobce življenjskih situacij in premislekov časa, v katerem smo se znašli v trenutku zaustavitve sveta".

Veseli so, da je končno prišel čas, ko po sedmih mesecih lahko znova povabijo na predstave, čeprav se moramo sprijazniti z nekaterimi omejitvami, so zapisali.

Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Kot utrinek ustvarjalnosti v času karantene
Predstava združuje monologe dramatikov Roka Vilčnika z vzdevkom rokgre, Simone Semenič, Kim Komljanec, Simone Hamer, Petra Rezmana, Tjaše Mislej, Varje Hrvatin in Nejca Gazvode, napisanih posebej za osem igralk in igralcev Prešernovega gledališča Kranj Vesno Jevnikar, Vesno Slapar, Miho Rodmana, Blaža Setnikarja, Darjo Reichman, Vesno Pernarčič, Aljošo Ternovška in Boruta Veselka.

"Nastal je kot poskus, utrinek ustvarjalnosti v času karantene, ko so bile zaradi epidemije gledališke dvorane prazne, gledališki zastori spuščeni, program pa vsaj deloma prestavljen na splet," je povedal režiser Luka Marcen. Predstava je interno premiero doživela 26. marca, na predvečer svetovnega dneva gledališča, ko so bila gledališča zaradi epidemiološke situacije še zaprta.

Nagrada za najboljšo igralsko stvaritev
Po predstavi bodo v sodelovanju z Gorenjskim glasom slovesno podelili še nagrado julija. Decembra jo je za najboljšo igralsko stvaritev v Prešernovem gledališču v sezoni 2019/2020 prejela Vesna Jevnikar.

Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Prešernovo gledališče Kranj

V nedeljo, 30. maja, je v kranjskem gledališču predvidena še premiera avtorskega projekta o Srečku Kosovelu Kons: Novi dobi, ki sta ga ustvarila Katarina Morano in Žiga Divjak. Premiera je bila sicer načrtovana za 11. maja, ko so veljale še strožje epidemiološke omejitve, vendar jo je preprečila bolezen v ustvarjalski ekipi.

Zdajšnji vladni odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev dovoljuje polovično zasedenost dvoran, hkrati pa določa, da je pogoj za obisk gledališča tako imenovali PCT - preboleli, cepljeni, testirani. Še vedno so v veljavi tudi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kot so obvezno razkuževanje, maske v zaprtih prostorih in ločena vhod ter izhod iz dvorane.