Med vrhunce festivala spada plesna predstava LOL - Lots Of Love skupine Protein iz Velike Britanije. Foto: Nuno Santos
Med vrhunce festivala spada plesna predstava LOL - Lots Of Love skupine Protein iz Velike Britanije. Foto: Nuno Santos
Med 24. avgustom in 1. septembrom se bo na festivalu odvilo več kot 33 dogodkov. Foto: Organizator
Fronta sodobnega plesa nad Mursko Soboto

V razširjenem programu festivala se bo do 1. septembra na številnih dogodkih predstavilo več kot 300 nastopajočih iz vse Evrope.

Na otvoritvenem dogodku so soočili prihodnost sodobnega plesa, vrhunski sodobni ples in ples kot sredstvo komunikacije za običajne ljudi, kot je tudi napovedal umetniški vodja festivala, plesalec in koreograf Matjaž Farič.

Osnovnošolci in upokojenci so po njegovih besedah pokazali, da sodobni ples ni namenjen le vrhunskim in teoretsko podkovanim izbrancem, temveč je lahko sredstvo za socialno vključevanje in povezovanje generacij.

Teorija in praksa
Med plesnimi predstavami organizatorji izpostavljajo predstavo LOL - Lots Of Love skupine Protein iz Velike Britanije. Na Fronto se s predstavo Pot domov vračajo Les SlovaKs iz Slovaške in Belgije, stari znanci festivala Liquid Loft iz Avstrije pa bodo izvedli svojo najnovejšo predstavo Mush Room - Popolni vrt.

Festival se s prostorskima akcijama Telesa v urbanih prostorih koreografa Willija Dornerja ter Premikajoča galerija koreografinje Ragnhild Olsen seli tudi na ulice Murske Sobote.

Teoretski del festivala zaznamujeta konferenci Umetnost in javni prostor ter pogovor o prihodnosti plesnega izobraževanja, ki jo bo vodil direktor akademije za sodobni ples iz Budimpešte Ivan Angelus.

Festival letos prinaša dvakrat več programa, s svojo lego v bližini treh meja pa privablja tudi mednarodno občinstvo, so še zapisali pri Zavodu Flota, ki organizira festival v koprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom.

Fronta sodobnega plesa nad Mursko Soboto