Predstavo Paradiž je za najboljšo izbrala tako žirija kot občinstvo. Foto: Katja Kodba/SLG Celje
Predstavo Paradiž je za najboljšo izbrala tako žirija kot občinstvo. Foto: Katja Kodba/SLG Celje

Predstava Paradiž, ki jo je na oder Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje postavil Matteo Spiazzi, je slavila kot žlahtna komedija tako po izboru občinstva kot žirije. Tokrat so o nagrajencih odločali gledališka in radijska režiserka Živa Bizovičar, dramaturginja, režiserka, igralka in publicistka Ajda Rooss ter dramski igralec in gledališki lektor Simon Šerbinek.

Sorodna novica Mateo Spiazzi o predstavi Paradiž: "Ne gre za to, kako dolgo bo naše življenje, ampak kako polno."

Glede predstave Paradiž so zapisali, da gre za izvirno predstavnico sodobnega gledališča komedije, ki z združevanjem različnih zvrsti in jezikov briše ostre meje znotraj samega žanra. Glavni jezik nebesedne predstave so izvrstne maske Alessandre Faienza, ki jim je odlično ubrana igralska ekipa z neverjetno natančno govorico svojih teles vdihnila življenje.

V utemeljitvi so zapisali še, da je učinkovit sopripovedovalec sodobne pravljice tudi glasba, ki je kot ustvarjalka atmosfere, ilustracija občutij ali pa prispodoba za neizrekljive misli. Predstava, ki humor združuje z bridkostjo, žalost z izgubo ter melanholijo s sočutjem, je hvalnica življenju. In ko življenje umre, odpadejo tudi maske, je še mogoče prebrati.

Polona Juh je nagrado prejela za vlogo Olivije v predstavi Kar hočete Williama Shakespeara v režiji Janusza Kice. Foto: Katja Kodba/SLG Celje
Polona Juh je nagrado prejela za vlogo Olivije v predstavi Kar hočete Williama Shakespeara v režiji Janusza Kice. Foto: Katja Kodba/SLG Celje

Polona Juh je nagrado prejela za vlogo Olivije v predstavi Kar hočete Williama Shakespeara v režiji Janusza Kice in izvedbi Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana.

"Žlahtnost Polone Juh v vlogi žalujoče grofice Olivije je v tankočutnem preseganju klasičnega komičnega lika, ki ga nadgradi z ekspresivnim gibom in pretanjeno izreko Shakespearovega verza. Na prvi pogled sicer enolično vlogo oplemeniti s številnimi igralskimi finesami, mestoma melanholične ženstvene krhkosti, kot tudi z energično interpretacijsko avtoritativnostjo ter nepredvidljivimi komičnimi obrati," piše v utemeljitvi.

Lahkotno preigravajoča s stereotipi igralka prehaja med žalovanjem in vročo zaljubljenostjo, vdanostjo in zadržanostjo, strogostjo in popustljivostjo. Besedilo interpretira z neverjetno skoraj že igrivo spretnostjo, z izjemnim občutkom za podtone ter tihe, neslutene notranje krajine, je še ocenila žirija.

Branku Šturbeju je nagrado prinesla vloga Malvolia, ki jo je prav tako odigral v predstavi Kar hočete. Igralec izstopa z jasno in na videz lahkotno interpretacijo verza, natančno gestiko in izvedbeno dovršenimi monologi. V igri s soigralci se odlikuje z odličnim razumevanjem situacijske komike, dobro odmerjenim tempiranjem replik in posluhom za ritem predstave, je ocenila žirija.

"S prefinjeno stilizacijo oriše lik, ki preseže klasičnega shakespearjanskega komičnega junaka, ter s pretirano resnobnostjo, zgražajoč nad vsemi oblikami zabave v rumenih nogavicah s križnimi podvezicami, v gledalcih vzbuja huronski smeh in simpatijo. Igralska bravuroznost in obrtniško mojstrstvo eskalirata v pisemski partituri, nagrajeni z aplavzom na odprti sceni," še piše v utemeljitvi.

Nina Ramšak Marković je naziv žlahtne režiserke prejela za predstavo Arzenik in stare čipke po besedilu Josepha Kesserlinga v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Foto: Katja Kodba/SLG Celje
Nina Ramšak Marković je naziv žlahtne režiserke prejela za predstavo Arzenik in stare čipke po besedilu Josepha Kesserlinga v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Foto: Katja Kodba/SLG Celje

Nina Ramšak Marković je naziv žlahtne režiserke prejela za predstavo Arzenik in stare čipke po besedilu Josepha Kesserlinga v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). V aktualizirani gledališki igri, ki združuje bogat spekter komedijskih podžanrov, križanih z detektivko in grozljivko, po oceni žirije presega standardne načine uprizarjanja komedije.

"Ustvarjalka se drzno umakne od izvirnika in besedilo nadgradi s številnimi referencami, slikovnim in filmskim gradivom ter žanrsko obarvano glasbo. S tem neposredno napade sistemske zločine srednjega razreda. Natančna v ritmu v tipizirane like vnese svežino in razpre preizpraševanje o smiselnosti komedije danes brez družbenokritične ostrine," še piše v utemeljitvi nagrade.

Na 31. Dnevih komedije sta kot žlahtna komedijantka in komedijant slavila Vesna Pernarčič in Jurij Zrnec, žlahtna režiserka je postala Ajda Valcl. Žlahtna komedija po izboru žirije je bila predstava Vse zastonj! Vse zastonj!, po izboru občinstva pa Veliki diktator.