Hanna Preuss nadaljuje interdisciplinarno prepletanje elementov performativnih umetniških praks s svetlobo, glasbo in sonoričnimi umetnostmi. Foto: Hanna's atelje
Hanna Preuss nadaljuje interdisciplinarno prepletanje elementov performativnih umetniških praks s svetlobo, glasbo in sonoričnimi umetnostmi. Foto: Hanna's atelje
Hanna Preuss: Na razpotju
Kot sonorična umetnica je Hanna Preuss ustvarila pojem in kontinuirano produkcijo predstav sonoričnega gledališča kot krovne institucije, kjer se ukvarja z izraznim in čustvenim delovanjem in inovacijo zvoka v gledališču. Gre predvsem za (samo)raziskovanje emocionalne pokrajine v odnosu do zvoka in obenem gre za sprotno posodabljanje, razvijanje in raziskovanje tehnoloških inovacij na področju obdelave in reprodukcije zvoka. Foto: Hanna's atelje

"Razpotja nas razpolovijo: osnovni delci se cepijo v neskončnost možnih usod. Toda na prvem križišču se zgodi silovit trk v Drugega in razpotje postane kretnica: potovanje nas strne v eno, usoda preskoči na hitri tir – do naslednjega razpotja."

V asketskem, v temo ovitem prostoru ljubljanske Vodnikove domačije, kjer se bo premiera začela ob 19.00, spodbudi vizija sonoroičnega gledališča obiskovalčevo domišljijo, ponudi nove razsežnosti v interakciji med računalniškim zapisom in človeškim glasom, telesom ter glasbenim instrumentom, med pripovedno močjo zvoka, abstraktno liriko glasbe, kjer se glasba, svetloba in gibljiva slika hkrati prepletata v medsebojnim sobivanju.
Na razpotju se srečajo ...
Ob avtorici predstave Hanni Preuss bodo sonorično umetnost izvajali njeni stalni sodelavci Tjaša Celestina, Luka Umek in Jaka Šimenc in umetniki, ki v projekt prinašajo vsak svojo umetniško govorico - emocijo giba plesalec Jordi Casanovas, energetski naboj in visoko duhovno razsežnost igralka Nataše Burger, dovršeno dramsko igro igralec Boris Ostan in džezovski dotik Nino de Gleria.
Prav humor je ena najpomembnejših novosti, ki jo ta sonorična igra uvaja v opus sonoričnega gledališča, ki ga je v zadnjih letih v slovenskem in mednarodnem umetniškem prostoru uveljavila umetnica Hanna Preuss. Nov element izhaja iz trčenja, zaletavanja, srečevanja in razhajanja naštetih umetniških izrazov in soustvarjalcev.
S tem želi Preussova bivanjsko tehtnost in resnobnost, ki spremlja njene pretekle projekte v okviru sonoričnega gledališča, oplemenititi in presekati, kar je zagotovo eden od najtežjih preskokov, a obenem mikavnost, ki se mu v tem trenutku ni mogoče upreti.