Nataša Matjašec je tudi nagrajenka Prešernovega sklada za leto 2005. Foto: Mini teater
Nataša Matjašec je tudi nagrajenka Prešernovega sklada za leto 2005. Foto: Mini teater
Pravljica o carju Saltanu
Pravljico o carju Saltanu je režiral Aleksandar Anurov, premiero pa je doživela septembra leta 2004. Foto: Mini teater

Na festivalu, ki je potekal med 1. in 8. junijem, je slovenska igralka prepričala z vlogo v gledališko-lutkovni predstavi Pravljica o carju Saltanu, ki je nastala v produkciji Mini teatra, Novega kazališta, Zagreb in ARL Dubrovnik.

Festival je v organizaciji Svetovnega združenja lutkarjev WAP in Mednarodnega zavoda umetnosti marionet potekal na treh glavnih prizoriščih. Pravljica o carju Saltanu je kot edina predstava iz Slovenije, uvrščena v tekmovalni program, dobila prizorišče v starem lutkovnem gledališču na Karlovi ulici 22.

O iskrenosti, čudodelnosti in dobroti
Predstavo, v kateri nastopata tudi Milan Štefe in Akira Hasegawa, je režiral ruski režiser Aleksandar Anurov. Likovna zasnova je delo Ane Viktorove, glasba Mitja Vrhovnika Smrekarja, kostumi pa Ane Savić Gecan. Gre za zgodbo o vladarju Saltanu, ki si za ženo in mater svojega sina Gvidona izbere najbolj iskreno in ambiciozno med tremi vrstnicami, s tem pa hkrati zlo, porojeno iz nevoščljivosti obeh tekmic in caričine tašče Babaruhe. Ta mater in dečka prežene na odprto morje in ju prepusti negotovi usodi.

To je tudi pravljica o čudodelni naravi, ki jo ponazarja prijazni val. Ta oba brodolomca reši na samotni otok. Tu je še očarljiva labodka, ki Gvidonu, svojemu junaškemu rešitelju pred jastrebom, skozi več čudežnih krogov pomaga do srečnega konca. Tam se labodka za junaškega kneza prelevi v prelepo nevesto.

Mini teater se je s Pravljico o carju Saltanu do zdaj predstavljal že na Festivalu Valise Lomza na Poljskem, MultiKids na Dunaju, Festivalu Bekescsaba na Madžarskem, 8. mednarodnem lutkovnem festivalu Matanza in nekaterih drugih.