Miha Rodman v Judovskem psu. Foto: Miha Fras
Miha Rodman v Judovskem psu. Foto: Miha Fras

Nagrado, ki jo podeljujejo v sodelovanju s časopisom Gorenjski glas, so igralcu podelili po premieri priredbe izbranih besedil Ivana Cankarja Ob zori v režiji Žige Divjaka.
Rodman sprejema nagrado julija kot posebej dragoceno priznanje, ker prihaja od domačega občinstva. "Vesel sem nagrade, hvaležen zanjo in močno počaščen, da so to leto izbrali prav mene." Glede predstave Judovski pravi, da je šlo za zelo zahteven študij v dveh jezikih, ki pa mu je bil hkrati velik izziv, "neke vrste igralski Tour de France".

"V sezoni 2017/18 je Prešernovo gledališče ustvarilo šest zelo različnih, po kakovosti pa enovitih, pretehtanih in pretresljivih premier, o čemer priča tudi selekcija za letošnje Borštnikovo srečanje, na katerem je bila predstava Naš razred Tadeusza Slobodzianeka v režiji Nine Rajić Kranjac nagrajena za dovršeno in pretresljivo kolektivno igro," so sporočili iz gledališča.

"Ob izjemnem dramatičnem žarčenju kolektiva na eni strani pa je na drugi obnebje predstave Judovski pes kot komet osvetlil en sam igralec," so zapisali o nagrajencu. Mladi igralec Rodman je navdušil predvsem z monodramo Judovski pes, v kateri "nepredstavljive strahote fašizma in holokavsta ter do kraja razčlovečene žrtve" zaživijo skozi oči in čutenje psa.

Pes, oče, mama in otrok
V predstavi, nastali po istoimenskem romanu izraelskega avtorja Asherja Kravitza, ki jo je na oder Prešernovega gledališča v prevodu Katje Šmid postavil mladi izraelski režiser Yonatan Esterkin v koprodukciji z ljubljanskim Mini teatrom, je Rodman pes, oče, mama ali otrok v judovski družini. Je nemški homoseksualec, agent gestapa, pasji vodnik, vodja taborišča. Je tudi ruski vojak, ukrajinsko dekle, italijanski carinik in sam Bog ... Šestindvajset različnih vlog.

Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Resnična magija gledališča
"Vsaka v galeriji šestindvajsetih vlog, ki jih odigra v slovenskem in angleškem jeziku, je osmišljena z uvodnim in zaključnim čustvenim in mimičnim akordom. Miha v Judovskem psu ni prevzel le domačega občinstva, navdušeno so mu ploskali tudi na Češkem, v Izraelu, na indijski podcelini in v New Yorku. V minuciozno odmerjenem tempu in izraznosti vsake izmed vlog gledalca prepriča, pretrese in osvoji. Predstava Judovski pes je resnična magija gledališča," beremo v utemeljitvi letošnjega nagrajenca. Strokovno žirijo so sestavljali Alenka Bole Vrabec, Igor Kavčič in Mare Žvan.

Miha Rodman se je igralskemu ansamblu Prešernovega gledališča Kranj pridružil v sezoni 2011/12. Študiral je dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Leta 2010 je končal študij pod mentorstvom Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija ter za vlogo kralja Heroda v diplomski predstavi Wildove Salome v režiji Marka Čeha dobil akademijsko nagrado – zlatolasko. Zatem je leto preživel kot svobodni umetnik in sodeloval z različnimi slovenskimi gledališči – Mini teatrom, Gledališčem Koper, SNG-jem Nova Gorica, SNG-jem Drama Ljubljana, Gledališčem Glej itd.

Nagrada julija nosi ime po muzi največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, pomeni pa poklon najboljšemu igralcu kranjskega ansambla v pretekli sezoni po mnenju gledalcev in strokovne žirije. Lani je julijo dobila Darja Reichman.