Baletna predstava Romeo in Julija, izvedena na posneto glasbo, traja dve uri in ima en odmor. Foto: Fanni Tutek-Hajnal
Baletna predstava Romeo in Julija, izvedena na posneto glasbo, traja dve uri in ima en odmor. Foto: Fanni Tutek-Hajnal

Balet v dveh dejanjih Sergeja Prokofjeva je nastal v produkciji Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) Ivana pl. Zajca Reka. Koreograf je Jiří Bubeníček, ki je skupaj s kostumografinjo Nadino Bubeníček Cojocarju poskrbel tudi za koncept in dramaturgijo.

Gre za predstavo s prepoznavnim Bubeníčekovim koreografskim slogom, "polnim spremenljivosti in ekspresivnosti, dotakne se vsakogar od nas ter ohranja balet Romeo in Julija kot eno najbolj priljubljenih in ikoničnih zgodb v svetu baleta", je za hrvaški Radio Korzo zapisala Gloria Fabijanić Jelović. Dodala je še, da "nobena izgovorjena beseda ne more tako močno in globoko osvojiti vseh čutil gledalca, kot je to storilo združevanje brezhibno izdelane koreografije in bogate orkestracije glasbe, ki je plesnim umetnikom omogočila, da s popolnostjo gibov slikovito prikažejo Shakespearove like v popolnoma novem baletnem izrazu".

Dveurna baletna predstava Romeo in Julija sledi slavni Shakespearjevi tragediji, ki jo poganja navdušenje nad zaljubljenostjo in željo, da bi ta občutek trajal večno. A ima zgodba o ljubezni in njeni moči seveda tudi temne plati, kot so nasilje in kaos, zmeda ter smrt. Tudi v balet so vključeni vsi glavni junaki in njihova razmerja, kakor si jih je leta 1597 zamislil Shakespeare.

"Preplet odločitev in dejanj, ki se zgodijo v štirih dneh, prinaša vrtiljak čustev, ki jih morajo plesalci uprizoriti v dobri uri in pol. Koreografija Jiříja Bubeníčka s prepoznavnim koreografskim slogom, polnim spremenljivosti in ekspresivnosti, se dotakne vsakogar od nas in ohranja balet Romeo in Julija kot eno najbolj priljubljenih in ikoničnih zgodb v svetu baleta," so zapisali v Cankarjevem domu (CD). Avtor prevoda Shakespearjevih delov, vključenih v ljubljansko uprizoritev predstave, je Oton Župančič.

Nagradna igra

Za sodelovanje v nagradni igri odgovorite na naslednje vprašanje: Katerima sprtima veronskima družinama sta pripadala Romeo in Julija?

Podelili smo dva kompleta dveh vstopnic za baletno predstavo na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma v 19. junija ob 20. uri. Nagradna igra je zaključena.

Leta 1974 v Lubinu na Poljskem rojeni plesalec in koreograf Jiří Bubeníček je diplomiral na praškem Konservatoriju za ples. Leta 1992 je prejel slovito nagrado lausanne, kar mu je kot plesalcu odprlo vrata v Hamburški balet, kjer je leta 1997 postal prvak. Veliki John Neumeier je zanj koreografiral vlogo Vaslava Nižinskega v svojem baletu Nižinski. Bubeníček se od leta 1999 ukvarja z neodvisnimi produkcijami in koreografijo. V zadnjem času je ustvaril odmevne koreografije tudi za SNG Ljubljana, Balet HNK v Zagrebu, Kraljevi švedski balet, Teatra dell'Opera Roma Ballet, Nuovo Balletto di Toscana in Balet Scale v Milanu, so še zapisali v Cankarjevem domu.