Ostarele cirkusante upodabljajo Radoš Bolčina, Iztok Mlakar in Gojmir Lešnjak – Gojc, ki skozi svojo igro kažejo svoj odnos do gledališča, minevanja in staranja. Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav
Ostarele cirkusante upodabljajo Radoš Bolčina, Iztok Mlakar in Gojmir Lešnjak – Gojc, ki skozi svojo igro kažejo svoj odnos do gledališča, minevanja in staranja. Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav
Stari klovni
Stare klovne podpisuje romunski avtor, pesnik, novinar in filozof Matei Vişniec (1956), ki je zaradi cenzure emigriral v Francijo. Njegov dramski opus obsega več kot dvajset odrskih iger. Večinoma so zapisane v francoščini, prevedene pa v osemnajst jezikov. Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav

Stare klovne, kot je naslov predstave Mateia Vişnieca, ki jo je na oder postavil režiser Jaša Jamnik, igrajo Radoš Bolčina, Iztok Mlakar in Gojmir Lešnjak - Gojc.

"Klovne doživljam mojim letom primerno," je tri igralske like predstavil zadnji: "Razumem jih kot nekakšen rezime svojega dosedanjega gledališkega življenja, lahko rečem kar našega, saj smo vsi trije ista generacija. In skozi to igro kažemo nekakšen odnos do gledališča, do minevanja, do staranja." Ob tem si igralec zastavlja vprašanje, na kakšen način sprejema svet ljudi, ki odhajajo, ki so za sabo nekaj pustili, in kakšen odnos ima svet do te generacije.

Zgodba predstave pripoveduje torej o treh starih znancih, ostarelih cirkusantih, ki se srečajo ob čakanju na začetek avdicije. Filippo in Niccolo, ki sta bila včasih slaven tandem, na svojo priložnost pa čaka tudi njun učitelj in mentor Peppino. Nad radostnim snidenjem visi tesnoba, saj so vsi trije zapredeni v obup, ker so pozabljeni in obsojeni na samoto. Vseeno še vedno upajo, da jim bo prihodnost nemara le prinesla novo priložnost za nastop. Utrujeni od čakanja se razživijo in začnejo predstavljati svoje najboljše točke.

Stari klovni so zgodba o čakanju, vendar ne na avdicijo, pravi Jamnik, ampak na nekaj povsem drugega. "Predstava se ukvarja predvsem z minevanjem poklicne oziroma življenjske vitalnosti in s tem, kako je poklic povezan z našim življenjem, kje se dopolnjujeta in prepletata, predvsem pa, kako se to manifestira v našem biološkem staranju in počasnem odmiranju," pojasnjuje. Klovni so razigrani, obnemogli, dostikrat zelo bridki, zelo poetični, saj je "navsezadnje velik del naše igre absurd, ki kar terja neko poetičnost", še pravi režiser o protagonistih predstave.

Dramo je prevedla Ana Barič Moder, za dramaturginjo je poskrbela Martina Mrhar. Lektor je bil Srečko Fišer, scenografija in kostumografija je delo Vasilije Fišer, svetlobo je oblikoval Samo Oblokar.

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA. PREDSTAVO SI BO OGLEDAL MIHA VEHAR.

Kako do vstopnice?
Prvo slovensko uprizoritev nostalgične črne komedije si lahko z nekaj sreče ogledate brezplačno. Predstava Stari klovni je svojevrsten hommage gledališču absurda, predvsem igri Samuela Becketta. Na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si nam do četrtka, 1. decembra, do 10.00 pošljite naslov Beckettove znamenite drame o čakanju, ki se ji romunski dramatik Vişniec poklanja s svojo predstavo. Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali dobitnika oz. dobitnico dveh vstopnic za ogled ponovitve predstave Stari klovni, ki bo v petek, 2. decembra, ob 20.00 na velikem odru SNG-ja Nova Gorica. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov.

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1