Strokovna žirija se je soglasno odločila, da nagrado Slavka Gruma 2012 podeli Vinku Möderndorferju za besedilo Vaje za tesnobo, in o delu med drugim zapisala:
Strokovna žirija se je soglasno odločila, da nagrado Slavka Gruma 2012 podeli Vinku Möderndorferju za besedilo Vaje za tesnobo, in o delu med drugim zapisala: "Preplet vsakdanje krutih odnosov, v katerih se spletata ekonomija telesa in kapitala, učinkuje presenetljivo znano, tako da ne ugotavljamo več, da bi bil to lahko tudi svet okoli nas, ampak smo zgroženi ob grotesknosti samopodobe oziroma samorazgaljenja neke tranzicijske nacije, ki je gotovo tudi ali predvsem slovenska. Tekstura Vaj za tesnobo je izjemno gosta, vase komajda pripusti kak žarek svetlobe. A takšno je tudi gledališče sveta, ki ga živimo vsak dan." Foto: BoBo
Teden slovenske drame
Festival Tedne slovenske drame je letos prvič razpisal tudi anonimni natečaj za nagrado za mladega dramatika, v katerem lahko sodelujejo besedila avtorjev, starih do 30 let. Prispeli sta samo dve besedili, ki sta bili že objavljeni, zato je bilo članom žirije znano, da je avtorica obeh besedil ista. Ker strokovna žirija meni, da je bila nagrada ustanovljena, da spodbudi mlade avtorje ter vzpostavi poseben prostor za njihovo konfrontacijo in vrednotenje, nagrade letos ni podelila, predlaga pa, naj bo prihodnje leto razpis v javnosti bolj izpostavljen, saj je iz poznavanja razmer znano, da se s pisanjem dramatike ukvarja veliko mladih (tudi v okviru šolanja in različnih delavnic). Foto: BoBo

Predstava Semeničeve s polnim naslovom "Zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se Roman Abramović, lik Janša, štiriindvajsetletna Julija Kristeva, Simona Semenič in inicialki Z. I. znašli v oblačku tobačnega dima" je tako dvojna nagrajenka letošnjega festivala.

Möderndorferjeva "psihopatologija sedanjosti"
Strokovna žirija v sestavi predsednica Tatjana Ažman, dramaturginja, ter člana Tanja Lesničar-Pučko, kritičarka in publicistka, in Igor Ružić, kritik in publicist, je ocenjevala osem predstav, ki jih je v tekmovalni program izbrala selektorica Amelia Kraigher. V obrazložitvi Šeligove nagrade za najboljšo predstavo 42. tedna slovenske drame po izboru žirije so med drugim zapisali: "Predstava z dolgim naslovom Zgodba o nekem slastnem truplu ali … je projekt, ki salonsko inačico katere koli ideologije vzpostavlja kot nekaj neznosno prozornega. Njene učinke namreč neposredno kritizira, a jih hkrati nevsiljivo postavlja pred nas." V konkurenci za nagrado občinstva so bile vse predstave iz tekmovalnega, spremljevalnega in mednarodnega programa. Najvišjo oceno občinstva je prejela predstava Zgodba o nekem slastnem truplu ali Gostija ali …, in sicer 4,9.

Žirija je za nagrado Slavka Gruma med 39 besedili, ki so prispela na letošnji natečaj, ter tremi besedili, ki so bila za nagrado nominirana na lanskem festivalu in so ostala v konkurenci za nagrado, izbrala besedilo Vaje za tesnobo Vinka Möderndorferja. "Vaje za tesnobo, podnaslovljene kot 'igra o današnjih dneh', zarežejo v psihopatologijo sedanjosti z izjemno ostrino. So hkrati aktualna in izjemno tehnično izbrušena igra, v kateri pred nami teče svet v vratolomnem tempu montaže dramskih atrakcij, skozi katere pronica banalen, a hkrati že kar boleč vsakdan. Situacije se prepletajo, stopnjujejo v nekakšnem novodobnem neoliberalnem vsakdanjiku, za katerega je značilen, na videz neopazen, a usoden ritual: skoraj obredne prošnje kadroviku za službo; izvajanje vaj tantrične joge za bolj samozavesten spopad z realnostjo; brezkompromisno stvaren odnos starejšega in mlajšega tovarniškega delavca; 'mož v obleki', ki 'fantu v obleki' obljublja provizijo in delnice podjetja, če mu za eno noč odstopi svoje dekle itn.," je zapisala v obrazložitvi nagrade zapisala žirija v sestavi dramaturginja Diana Koloini (predsednica) ter člani režiser in dramaturg Alen Jelen, dramaturginja Martina Mrhar, igralka Vesna Pernarčič in dramaturg in teatrolog Tomaž Toporišič.