Največji festival kulture v avstrijski prestolnici se vrača na trg pred mestno hišo (lani so ga namreč začasno preselili pred dvorec Schönbrunn). Foto: EPA
Največji festival kulture v avstrijski prestolnici se vrača na trg pred mestno hišo (lani so ga namreč začasno preselili pred dvorec Schönbrunn). Foto: EPA
Naše nasilje in vaše nasilje
Frljićeva adaptacija romana/eseja Estetika upora preizprašuje status quo v svetu in, konkretneje, položaj Evrope: kakšno sodobno umetnost in teater potrebuje stara celina v času, ko se vse bliskoviteje približuje "novemu tipu fašizma"? Foto: Wiener Festwochen / Mare Mutić
Gora Olimp
Gora Olimp Jana Fabra bo klasično dobo grške antike 21. maja oživila v 24-urnem maratonu. Foto: Wiener Festwochen

Največji festival kulture v avstrijski prestolnici se vrača na trg pred mestno hišo (lani so ga namreč začasno preselili pred dvorec Schönbrunn). Odprla ga bo eklektična mešanica različnih glasbenih svetov: od ciganske, elektronske do zabavne glasbe, od klezmerja do šansona, od inštrumentalne, vokalne in zborovske glasbe do balkanske folklore, južnoameriških ritmov, tanga in jazza. Otvoritveni večer je brezplačen in vsakič pritegne več tisoč ljudi.

Intendant Markus Hinterhäuser je poskrbel, da bo Dunaj tudi letos gostil mednarodne glasbene, filmske, gledališke in druge umetniške produkcije. Med njimi bodo štiri svetovne premiere, dve novi postavitvi in deset premier v nemško govorečem prostoru. Prireditve bodo na različnih lokacijah po mestu.

V muzejski četrti MQ bo med drugim Frank Castorf postavil delo ruskega literarnega klasika Andreja Platonova Čevengur, na ogled bosta 24-urni gledališki maraton Jana Fabra Gora Olimp, slavljenje kulta tragedije in slikovno gledališče Solaris makedonskega Narodnega gledališča Skopje.

V opernem gledališču Theater an der Wien bosta gostovali Frankfurtska opera z delom Mieczyslawa Weinberga Potnica in gledališče iz Hannovra z delom Heinerja Müllerja Naloga. Spomin na revolucijo. V festivalski produkciji bo mogoče videti Beethovnovega Fidelia v postavitvi Achima Freyerja.

Med prizorišči bosta tudi gledališči Schauspielhaus in Theater Akzent. V prvem bo 29. maja premiera Frljićeve predstave Naše nasilje in vaše nasilje, nastale po romanu Estetika odpora Petra Weissa. Koproducenti - poleg Slovenskega mladinskega gledališča - so Dunajski slavnostni tedni, berlinsko gledališče HAU Hebbel am Ufer, festivala Kunstfest Weimar in Zürcher Theater Spektakel ter Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke.

Za gostoljubnejši svet
Programski sklop V mesto s projektom Univerzalna gostoljubnost bo v ospredje postavil vizije bolj odprtega in vključujočega sveta, ki presega nacionalistične vzorce razmišljanja. Zbirališče za umetnike in obiskovalce slavnostnih tednov z blagajno, kavarno, razstavami, instalacijami, performansi, filmi in zabavami pa bo v dunajski galeriji Künstlerhaus, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj EurocommPR.

Cikel koncertov, ki jih je za Dunajske slavnostne tedne pripravil Musikverein, bo med drugim ponudil Mahlerjevo 2. simfonijo z Dunajskimi filharmoniki in Zubinom Mehto, Beethovnovo 9. simfonijo z baročnim ansamblom Concentus Musicus Wien, recitale pianistov Rudolfa Buchbinderja, Maurizia Pollinija in Igorja Levita ter večer z violinistko Anne-Sophie Mutter. Koncerti bodo med 8. majem in 16. junijem.